Δώρο η εκδρομή στο μοναστήρι Khor Virap
1 ημέρα 17/04-18/04: Αθηνα-Τιφλίδα-Τελάβι
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και πτήση για Τιφλίδα. Άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο της Τιφλίδας στις 4:30. Από το αεροδρόμιο θα αναχωρήσουμε για την πόλη Telavi/Τελάβι-το κέντρο της περιοχής Kakheti/Καχέτι, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Μια περιοχή της Γεωργίας γνωστή για τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα περίφημα κρασιά της.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Chateau Mere, που είναι και οινοποιείο, και ξεκούραση.
2η μέρα 18/04:Τελάβι-Γκρέμι–Νεκρέσι-Αλαβέρντι (παρακολούθηση της θειας λειτουργίας)
Μετά το πρωινό ξεκινάμε την περιήγησή μας με το μοναστήρι Nekresi, μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στη Γεωργία. Το μοναστήρι Nekresi ήταν ένα σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το Gremi Archangels’ Church complex/ Εκκλησιαστικό συγκρότημα Γκρέμι (συγκρότημα του 16ου αι. με τα γεωργιανά και περσικά στοιχεία), το οποίο από το 2007 προτάθηκε και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων υπό την προστασία της UNESCO. Ακολουθεί η επίσκεψη στα οινοτούνελ Kvareli, μήκους 7,7 χλμ, που αποτελούν την μεγαλύτερη αποθήκη κρασιών στην Γεωργία. Προαιρετική δοκιμή κρασιών.
Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στο Τελάβι όπου θα μας μάθουμε την γεωργιανή τέχνη του κρασιού μέσα στα παραδοσιακά «κβεβρί». Πρόκειται για μεγάλα πήλινα σκεύη που θάβονται στη γη και χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση και την αποθήκευση του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Δείπνο με ζωντανή μουσική.
Στις 22:30 θα μεταφερθούμε στο ναό Alaverdi/Αλαβέρντι (11ος αι.) - σύμβολο της ακμής του Γεωργιανού πολιτισμού. Θεωρείται ο δεύτερος ψηλότερος ναός ανάμεσα στους ορθόδοξους Ναούς στον κόσμο. Παρακολούθηση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
3η ημέρα:19/04 Γκρέμι – Νεκρέσι –Τελάβι – Μπόντμπε - Σιγνάγι
Πρωινό και ξεκινάμε πολύ νωρίς για το Καχέτι, περιοχή της Γεωργίας γνωστή για τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα περίφημα κρασιά της. Εκεί θα επισκεφτούμε το μοναστήρι Nekresi, μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στη Γεωργία. Το μοναστήρι Nekresi ήταν ένα σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το Gremi Archangels’ Church complex/ Εκκλησιαστικό συγκρότημα Γκρέμι (συγκρότημα του 16ου αι. με τα γεωργιανά και περσικά στοιχεία), το οποίο από το 2007 προτάθηκε και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων υπό την προστασία της UNESCO. Ακολουθεί επίσκεψη στο Bodbe/Μπόντμπε, το μοναστήρι της Αγ. Νίνω (4ος αι.), ένα από τα σημαντικά χριστιανικά κέντρα της Γεωργίας, όπου βρίσκεται ο τάφος της Αγ. Νίνω, η οποία έφερε το χριστιανισμό στη Γεωργία τον 4ο αιώνα. Θα έχουμε ξενάγηση στην πόλη Σιγνάγι/Sighnaghi, την ορεινή πολιτεία που χτίστηκε στον 18ο αι. και περιβάλλεται από τείχος, που σε μέγεθος είναι δεύτερο στον κόσμο, μετά από το Σινικό τείχος της Κίνας. Θα απολαύσουμε τη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Αλαζάνι., Φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας στο Τελάβι, όπου θα λάβουμε μέρος στο μαγείρεμα παραδοσιακού γλυκού churchkhela και του φαγητού khinkali, στο ψήσιμο του παραδοσιακού γεωργιανού ψωμιού, καθώς και σε γευσιγνωσία γεωργιανών κρασιών. Παραδοσιακό, Γεωργιανό, εορταστικό, Πασχαλινό δείπνο με ζωντανή μουσική και διανυκτέρευση στο Chateau Mere.
4η ημέρα: 20/04: Τιφλίδα – Μτσχέτα
Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε για την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα. Θα ξεναγηθούμε στην παλιά και στην σύγχρονη πόλη της Τιφλίδας, που αποτελεί σύνθεση διάφορων και διαφορετικών πολιτισμών. Εδώ συνδυάζονται τα ευρωπαϊκά και ανατολικά στοιχεία καταλήγοντας στο γεωργιανό πολιτισμό. Η αρμονική σύνδεση του παλιού και του μοντέρνου δεν αφήνουν ψυχρό και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μόνο εδώ στην Τιφλίδα, σε μια γειτονιά της παλιάς πόλης μπορείς να δεις να συνυπάρχουν η ορθόδοξη εκκλησία, η συναγωγή, το τζαμί και η αρμένικη εκκλησία. Κάθε άνθρωπος στο δρόμο προσπαθεί να σε βοηθήσει και να σε εξυπηρετήσει. Θα επισκεφτούμε την Εκκλησία του Metekhi / Μετέχι (13ος. αι), το Φρούριο του Narikala/Ναρικάλα (4ος αι.), τα Sulphur Baths/Ιαματικά Λουτρά – αγαπημένο μέρος των κατοίκων της Τιφλίδας, καθώς και των ξένων, τον Sioni Cathedral /Καθεδρικό ναό Sioni (6-7 ος αι.), όπου βρίσκεται ο σταυρός της Αγίας Νίνω και ο ήλος του Χριστού, την βασιλική Anchiskhati/Anchiskhati -6ος αι., ένα από τα παλαιότερα μνημεία του είδους των βασιλικών ναών και το Georgian Museum of Arts/Γεωργιανό Μουσείο Τεχνών, την λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα πολυτελή καταστήματα και τα επιβλητικά κτίρια, την Όπερα, το Κοινοβούλιο κ.α..
Μετά το μεσημεριανό θα ξεκινήσουμε για την πόλη Μτσχέτα (παλιά πρωτεύουσα της Ιβηρίας). Θα έχουμε ξενάγηση στον Svetitskoveli Cathedral/Ιερό καθεδρικό ναό Σβέτιτσκοβέλι (το σύμβολο του εκχριστιανισμού της Γεωργίας (ανοικοδομημένο μεταξύ 1010-1029) και στο Jvari Monastery/Μοναστήρι Τζβάρι (σταυρός) (6-7ος αι.). Και τα δύο ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομία της UNESCO.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο , διανυκτέρευση στην Τιφλίδα.
5η ημέρα: 21/04 :Τιφλίδα – Αχταλά – Σαμλούγκ – Σεβάν- Ερεβάν
Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για τα σύνορα Γεωργίας-Αρμενίας (Sadakhlo/Bagratashen). Μετά από τις σχετικές διατυπώσεις και συνεχίζοντας τη διαδρομή μας εντός Αρμενικού πλέον εδάφους, θα σταματήσουμε στην Αχταλά, όπου θα επισκεφθούμε το ομώνυμο (ελληνικό)καστρομονάστηρο και θα επισκεφτούμε το ελληνικό χωριό Σαμλούγκ (Shamlugh), όπου θα δούμε μερικά εγκαταλελειμμένα ελληνικά αρχοντικά. Συνεχίζουμε για το πανέμορφο Ντιλιζάν. Στο δρόμο θα επισκεφτούμε ένα παραδοσιακό χωριάτικο σπίτι όπου θα μας μαγειρέψουν και θα φάμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Με παραδοσιακή αρμενική αρχιτεκτονική, καταπράσινα δάση και θεραπευτικές πηγές, το πράσινο διαμάντι της Αρμενίας βρίσκεται στη επαρχία Ταβούς. Ακολουθεί μια πανέμορφη διαδρομή προς τη λίμνη Σεβάν, τη μεγαλύτερη της Αρμενίας (έκταση 940 km2, μήκος 80 km και μέγιστο πλάτος 30 km). Η Σεβάν βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί έναν διάσημο παραθεριστικό προορισμό. Αφού επισκεφθούμε το μοναστήρι Σεβαναβάνκ, που στα Αρμενικά σημαίνει μοναστήρι του Σεβάν, φτάνουμε στην πόλη Ερεβάν. Διανυκτέρευση στο Ερεβάν.
6η ημέρα: 22/04 Ερεβάν – Ξενάγηση πόλης-Ετσμιατζίν
Πρωινό και αναχώρηση για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου, το ''Βατικανό'' της Αρμενίας. Το όνομα Ετσμιατζίν στα αρμενικά σημαίνει "Η κάθοδος του Μονογενούς Υιού". Η μικρή αυτή αρχαία πόλη, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα (Mother Cathedral), στη θέση του ειδωλολατρικού ναού της πόλης Vagharshapat, αφού καταστράφηκε από τον βασιλιά Trdat. Ο καθεδρικός αυτός ναός είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στον κόσμο. Στην ίδια περιοχή θα επισκεφθούμε επίσης, τα ερείπια του καθεδρικού ναού Ζβάρτνοτς/Zvartnots του 7ου αιώνα, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας, το ναό Αγ.Χριψίμε/St.Hripsime, έναν από τους παλαιότερους σωσμένους ναούς της Αρμενίας, το ναό Αγ.Γκαγιάν/St.Gayane, του 7ου αιώνα, ο οποίος το 2000 συμπεριλήφθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Παραδοσιακό γεύμα σε Αρμένικο σπίτι, όπου η οικοδέσποινα θα μας δείξει πως μαγειρεύουμε τα παραδοσιακά αρμένικα γλυκά, όπως "Γκατά" και ζυμαρικά .
Συνεχίζουμε με την ξενάγησή μας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. Η πόλη αποκαλείται από τους Αρμενίους Γερεβάν, δηλαδή "η ορατή", επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία που είδε ο Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Πόλη με αξιοσημείωτη ιστορική σπουδαιότητα, συνδεδεμένη με τις περιπέτειες του αρμενικού λαού. Μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα και πανάρχαια ιστορία, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική.
Θα δούμε επίσης την Πλατεία Δημοκρατίας, την Όπερα που φέρει το όνομα του μεγάλου συνθέτη Αλεξάντερ Σπεντιαριάν, το Κασκαντέ κ.ά. Τέλος, προαιρετικά για όσους το επιθυμούν, θα επισκεφθούμε το εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ «Αραράτ» - το αρμενικό κονιάκ είναι γνωστό διεθνώς και ήταν το αγαπημένο ποτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση.
7η ημέρα: 23/04: Ερεβάν – Γκαρνί - Γκεγκχάρντ
Μετά το πρωινό, θα ξεκινήσουμε για το ναό του Γκαρνί (Garni), ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, το μοναδικό δείγμα της ειδωλολατρικής περιόδου στην Αρμενία. Ο βασιλιάς Trdat I είχε παραγγείλει το χτίσιμο του ναού τον 1ο μ.Χ. αιώνα και τον αφιέρωσε στον θεό Ήλιο. Μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού το 301μ.Χ., ο παγανιστικός ναός έχασε την σημασία του και το φρούριο Γκαρνί χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία των βασιλιάδων. Πλέον τα ερείπια του παλατιού και τα λουτρά με το εκθαμβωτικό μωσαϊκό βρίσκονται κοντά στο ναό. Συνεχίζουμε για το μοναστήρι Γκεγκχάρντ (Geghard) που είναι ένα αριστούργημα της αρμένικης αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα, λαξεμένο σε βράχο. Το όνομά του σημαίνει λόγχη, λόγο του οτι για πολλούς αιώνες φυλασσόταν εκεί η λόγχη με την οποία είχε τρυπήσει ο ρωμαίος στρατιώτης το πλευρό του Ιησού Χριστού. Η κατασκευή του κτιρίου είναι τέτοια που το καθιστά ως ιδανικό μέρος για ακρόαση θρησκευτικής μουσικής. Γεύμα σε παραδοσιακό Αρμένικο εξοχικό όπου θα λάβουμε μέρος στο ψήσιμο της πίτας «Λαβάς».
Επιστροφή στο Ερεβάν. Προαιρετικά μπορούμε να πάμε μια εκδρομή στο μοναστηριακό συγκρότημα Κόρ Βιράπ (Khor Virap). Πρόκειται για το πιο διάσημο θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημείο στην Αρμενία, καθώς έχει άμεση σχέση με τον εκχριστιανισμό της περιοχής. Ως επίσημη θρησκεία ο Χριστιανισμός στην Αρμενία εγκρίθηκε το 301μ.Χ., λόγω των προσπαθειών του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, ο οποίος προηγουμένως φυλακίστηκε στο μπουντρούμι στη θέση του οποίου χτίστηκε αργότερα ο ναός του μοναστηριού Khor Virap τον 17ο αιώνα. Το μοναστήρι μας προσφέρει μια καταπληκτική θέα του βιβλικού όρους Αραράτ. Διανυκτέρευση στο Ερεβάν.
8η ημέρα: 10/08/2018 –Μέρα ελευθερη –Ματενανταράν(προαιρετικά)
Πρωινό και έχουμε την ημέρα μας ελεύθερη να εξερευνήσουμε την πρωτεύουσα της Αρμενίας. Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Ματενανταράν(προαιρετικά), το κρατικό ινστιτούτο χειρογράφων που περιέχει 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς και το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915).
Αποχαιρετιστήριο δείπνο σε εστιατόριο με ζωντανή μουσική.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
9η ημέρα: Ερεβάν - Αθήνα
Πρωινό σε πακέτο και μετάβαση στο αεροδρόμιο του Ερεβάν, για να πάρουμε την πτήση επιστροφής. Άφιξη νωρίς το πρωί στην Αθήνα.
ΜΗ.ΤΕ. : 0933Ε60000118601