ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Γιορτάστε την Έναρξη της Άνοιξης στην Χώρα την Φωτιάς!

8 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ | Αθήνα ή Θεσσαλονίκη
από 0
Γιορτάστε την Έναρξη της Άνοιξης στην Χώρα την Φωτιάς! Πρόγραμμα Τιμές & Αναχωρήσεις Τι περιλαμβάνεται ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα

1η  ημέρα: 16/03-Θεσσαλονίκη-Κουταϊσι

 Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»  της Θεσσαλονίκης και πτήση για Κουταϊσι στις 18:15.

Άφιξη στο Κουταϊσι και μεταφορά στην Τιφλίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: 17/03-Τιφλίδα (ξενάγηση πόλης) -Μτσχέτα

Θα πάρουμε το πρωινό μας και θα ξεκινήσουμε για την πόλη Μτσχέτα (παλιά πρωτεύουσα της Ιβηρίας). Θα έχουμε ξενάγηση στον Svetitskoveli Cathedral/Ιερό καθεδρικό ναό Σβέτιτσκοβέλι (το σύμβολο του εκχριστιανισμού της Γεωργίας (ανοικοδομημένο μεταξύ 1010-1029) και στο Jvari Monastery/Μοναστήρι Τζβάρι (σταυρός) (6-7ος αι.). Και τα δύο ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομία της UNESCO. Το απόγευμα θα ξεναγηθούμε στην μοναδική πόλη της  Τιφλίδας, που αποτελεί σύνθεση διάφορων και διαφορετικών  πολιτισμών. Εδώ συνδυάζονται  τα ευρωπαϊκά και ανατολικά στοιχεία  καταλήγοντας στο γεωργιανό πολιτισμό. Η αρμονική σύνδεση του παλιού και του  μοντέρνου δεν αφήνουν ψυχρό και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μόνο εδώ στην Τιφλίδα, σε μια γειτονιά της παλιάς πόλης μπορείς να δεις να συνυπάρχουν η ορθόδοξη  εκκλησία, η συναγωγή,  το τζαμί και η αρμένικη εκκλησία. Κάθε άνθρωπος στο δρόμο προσπαθεί να σε βοηθήσει και να σε εξυπηρετήσει. Θα επισκεφτούμε την Εκκλησία του Metekhi / Μετέχι (13ος. αι), το Φρούριο του Narikala/Ναρικάλα (4ος αι.), τα Sulphar Baths/Ιαματικά Λουτρά – αγαπημένο μέρος των κατοίκων της Τιφλίδας, καθώς και των ξένων, τον Sioni Cathedral /Καθεδρικό ναό Sioni (6-7 ος αι.), όπου βρίσκεται ο σταυρός της Αγίας Νίνω και ο ήλος του Χριστού, την βασιλική Anchiskhati/Anchiskhati -6ος αι., ένα από τα παλαιότερα μνημεία του είδους των  βασιλικών ναών.

Θα έχουμε δείπνο σε ένα γραφικό εστιατόριο με απίστευτη θέα και ζωντανή μουσική και χορούς και θα δοκιμάσουμε παραδοσιακά γεωργιανά φαγητά.   Διανυκτέρευση στην Τιφλίδα.

3η  ημέρα: 18/03-Τιφλίδα, πτήση για Μπακού

Μετά  το πρωινό θα μεταφερθούμε για το αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση για το Μπακού, την «πόλη του μέλλοντος», την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο και χρόνος ελέυθερος για ξεκούραση.

Το απόγευμα θα κάνουμε μία πανοραμική ξενάγηση πόλης.  

Οι κάτοικοι την έχουν ονομάσει πόλη των αντιθέσεων. Γιατί το λένε αυτό; Λόγω των νέων κατασκευών αλλά και της παλιάς πόλης. Σε αυτήν βρίσκονται ο «Πύργος της Κόρης» αλλά και το γραφικό παλάτι με τον μιναρέ. Πίσω από την παλιά πόλη μπορεί να θαυμάσει κανείς τις νέες και όμορφες κατασκευές, που είναι το σύμβολο της σύγχρονης πόλης. Στο εντυπωσιακό νέο μουσείο η παραδοσιακή τέχνη παντρεύεται με τον φουτουριστικό σχεδιασμό, αντανακλώντας την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης.

Θα επισκεφτούμε το Highland park, απ’όπου θα θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά.

Ύστερα θα δειπνήσουμε σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης για να γευτούμε τις τοπικές Αζέρικες γεύσεις, μιας και η Αζέρικη κουζίνα θεωρείται μία  από τις καλύτερες στον κόσμο.

Αργά το βράδυ προαιρετικά θα γνωρίσουμε το νυχτερινό Μπακού, απολαμβάνοντας ένα ποτό σε ένα  

από τα πολυάριθμα πολυτελή μπαράκια της πρωτεύουσας. 

Διανυκτέρευση στο Μπακού.

      

 4η  ημέρα: 19/03  Μπακού- Χερσόνησος Αμπσερον-Παλιά πόλη- Εορτασμός της Γιορτής της άνοιξης.

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για τη Χερσόνησο Άμπσερον. Θα επισκεφτούμε τον  ναό της φωτιάς των Ινδών προσκυνητών που ονομάζεται Ateshgah. Βρίσκεται σε μια επίπεδη περιοχή, όχι μακριά από τη θάλασσα, προς τα νότια-ανατολικά του χωριού Surakhani, προάστιο ουσιαστικά του Μπακού, στη χερσόνησο Αμπσερόν. Surakhani από τα περσικά σημαίνει ‘‘περιοχή με τρύπες’’.  Σήμερα περιβάλλεται από άχαρες εγκαταστάσεις πετρελαίου. Τα κελιά και ο ναός κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα και περικλείονται μέσα σε ένα περίβολο που έγινε στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο ναός Ateshgah κατασκευάστηκε από Ινδούς που ζούσαν στο Μπακού, η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από τη Βόρεια Ινδία και ήταν μέλη της κοινότητας Σιχ. Συγκεντρωτικά τα κτίρια του συγκροτήματος θυμίζουν καραβανσεράι, κι έχουν σχεδιαστεί ως ένα κλειστό πεντάγωνο που αποτελείται από 24 κελιά και δωμάτια τα οποία χρησιμοποιούνταν για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες προσκυνητές. Το 1975 μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα δέχεται περισσότερους από 20.000 επισκέπτες το χρόνο.

Ύστερα θα επισκεφτούμε το φλεγόμενο βουνό Yanardag. Στους πρόποδες του βουνού υπάρχει συνεχώς φωτιά λόγω του αερίου που βγαίνει από το υπέδαφος.

Στο Μπακού διασταυρώνονται πολλές  κουλτούρες και  είδη της αρχιτεκτονικής. Η παλιά πόλη είναι καταχωρημένη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco. Η σύγχρονη μητρόπολη με τους μεγάλους δρόμους και τους ουρανοξύστες (νέο Ντουμπάι) εκτείνεται κοντά στο παλαιό κέντρο που περιβάλλεται από τείχη του 12ου αιώνα. Η ξενάγηση  θα ξεκινήσει από τον πύργο της τηλεόρασης απ’όπου θα θαυμάσουμε την μεγαλόσχημη πόλη των αντιθέσεων. Θα επισκεφτούμε το ιστορικό της κέντρο  με τα τείχη και τους πύργους,τον πύργο της Κόρης (xii αιώνα), θα περπατήσουμε στα καλντερίμια, θα δούμε ιστορικά  τζαμιά, και παλάτια. Σήμα κατατεθέν του Μπακού αποτελούν πλέον οι Πύργοι της Φωτιάς. Πρόκειται για τρεις ουρανοξύστες σε σχήμα φλόγας που φτάνουν σε ύψος τα 190 μέτρα και είναι ορατοί από κάθε σημείο της πόλης. Σε αυτούς στεγάζονται γραφεία, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ενώ κάθε βράδυ φωτίζονται και σχηματίζουν διάφορα μοτίβα προσφέροντας φαντασμαγορικό θέαμα! Επίσης, σε μικρή απόσταση το Μουσείο Αζέρικης Λογοτεχνίας Nizami αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και είναι ίσως το ωραιότερο κτήριο του Μπακού.

Ύστερα θα περιηγηθούμε και θα λάβουμε μέρος στους εορτασμούς της άνοιξης( Nowruz Bayrami).

Παντού στους δρόμους θα δούμε παρελάσεις, μουσική, θα μας κερνάνε τα παραδοσικά γλυκά του Nowruz Bayrami και μόλις νυχτώσει σε πολλές πλατείες θα ανάψουν φωτιές και θα αρχίσουν οι παραδοσιακοί χοροί και τελετουργίες γύρω από την φωτιά.

Ειδικά η φωτιά είναι ένα σύμβολο του Novruz από την αρχαιότητα. Η φωτιά θεωρείται ιερή στο Αζερμπαϊτζάν και είναι ένα σύμβολο λατρείας του λαού του. Το Αζερμπαϊτζάν ονομάζεται η Γη της Φωτιάς. Γίνεται προσκύνημα των Ζωροαστρών στα προάστια του Μπακού, όπου η αιώνια φυσική φωτιά καίει για αιώνες. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κάποτε προκάλεσαν πυρκαγιά στο έδαφος και αυτό ερμηνεύτηκε ως ευλογία.

Το Novruz είναι γεμάτο εορταστικές εκδηλώσεις, πολύχρωμα παιχνίδια, μουσική και χορούς. Κατά τη διάρκεια του Novruz, όπως και χιλιάδες χρόνια πριν, και όπως στις μεσαιωνικές μινιατούρες, πραγματοποιούνται μουσικές τελετές σε όλο το Αζερμπαϊτζάν, παραδοσιακοί καλλιτέχνες και τραγουδιστές παίζουν και τραγουδούν, πραγματοποιούνται υπαίθριες παραστάσεις, διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια, οι ακροβάτες δείχνουν τις δεξιότητές τους, οι παλαιστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το Novruz δεν είναι μόνο μια γιορτή, αλλά η αγαπημένη και πιο ιερή ημέρα του χρόνου για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν, όταν επιδεικνύουν τα καλύτερα από τα χαρακτηριστικά τους - καλοσύνη και φιλοξενία.

Το βράδυ θα έχουμε δείπνο σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο όπου θα δοκιμάσουμε τα πεντανόστιμα

Αζερμπαϊτζάνικα φαγητά.

Διανυκτέρευση στο Μπακού.

 

5η  ημέρα: 20/03 Μπακού –Γκομπουστάν-Περίπατος στην Παραλιακή

 Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για να γνωρίσουμε την περιοχή του Γκομπουστάν, το οποίο έχει εξαιρετική παγκόσμια αξία για την ποιότητα και πυκνότητα της τέχνης στις βραχογραφίες. Παρουσιάζει σκηνές από κυνήγι, πανίδα, χλωρίδα και τον τρόπο ζωής τους στους προϊστορικούς χρόνους. Επίσης παρουσιάζει  την πολιτιστική συνέχεια μεταξύ των προϊστορικών και μεσαιωνικών χρόνων. Οι βραχογραφίες είναι μια εξαιρετική μαρτυρία για ένα τρόπο ζωής που  έχει εξαφανιστεί. Δείχνουν πολύ παραστατικά δραστηριότητες που συνδέονται με το κυνήγι και το ψάρεμα, σε μια εποχή που το κλίμα ήταν θερμότερο και πιο υγρό  από ότι σήμερα και  η βλάστηση της περιοχής πολύ διαφορετική.

 

Το Novruz είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές στο Αζερμπαϊτζάν και έχει μια πανάρχαια ιστορία. Η αρχαιότερη γραφική απόδειξη των εορτασμών του Novruz βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και αυτή η απόδειξη είναι χιλιάδων ετών. Είναι βραχογραφίες 10.000-20.000 ετών που βρίσκονται στον αρχαίο οικισμό Gobustan, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπακού. Η κύρια φιλοσοφία του Novruz είναι η ενότητα, αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ εθνών και πολιτισμών και δημιουργεί διάλογο. Είναι η λιγότερο πολιτικοποιημένη γιορτή, επειδή δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπινη βούληση. Είναι μια γιορτή της φύσης και μια γιορτή της κίνησης του Ήλιου, της Γης και του Σύμπαντος. Από την άλλη όμως, το Novruz είναι και η πιο πολιτική γιορτή, επειδή συνδυάζει όλες τις μεγαλύτερες αξίες για τις οποίες αγωνίζεται η ανθρωπότητα από την στιγμή της εμφάνισής της.

Επιστρέφουμε στο Μπακού, τη μεγαλύτερη πόλη στην Κασπία θάλασσα, αλλά και την μεγαλύτερη πόλη στο κόσμο που βρίσκεται 28 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θα περπατήσουμε στην λεωφόρο Νιζαμί και στην διάσημη παραλιακή του Μπακού μήκους 15χλμ.

Δείπνο και διανυκτέρευση στο Μπακού.

6η  ημέρα: 21/03- Σαμάκι-Γκεμπέλε-Σεκί

Πρωινό, check-out και αναχώρηση για το βόρειο Αζερμπαϊτζάν. Αρχικά θα επισκεφτούμε την περιοχή Σαμάχι και συγκεκριμένα την πόλη Σεμάκα, διασχίζοντας εντυπωσιακά υψίπεδα, πάνω στα οποία εκρήγνυνται τελευταία μερικά ηφαίστεια λάσπης. Κάποια στιγμή περνάμε δίπλα από το χωριό Μαραζά (Maraza), γνωστό ουσιαστικά μόνο για το μοναδικό μνημείο του, το διώροφο μαυσωλείο-τζαμί του 15ου αιώνα που ονομάζεται Diri-Baba, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το παλιό νεκροταφείο του χωριού. Για πολύ καιρό οι κάτοικοι της περιοχής διατηρούσαν το μύθο, κάτι που συνεχίζεται βεβαίως και σήμερα, ότι εδώ θάφτηκε το άφθαρτο σώμα του Αγίου Diri-Baba. Θα επισκεφτούμε επίσης το Yeddi Gumbaz (Επτά Τρούλοι),  τόπο ταφής για τα μέλη  των βασιλικών οικογενειών των σαχήδων. Συνεχίζουμε για το Gebele, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στους μικρούς καταρράκτες 7 Gozel (7 ομορφιές) και απολαμβάνοντας μια υπέροχη πανοραμική θέα της λίμνης Νοχούρ και του χωριού Nohurgishlag. Φτάνουμε στο Sheki,  γνωστή

μεσαιωνική πόλη των βιοτεχνών και των εμπόρων. Βρίσκεται 700μ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας σε σημαντική στάση στο δρόμο του μεταξιού. Είναι ένας από τους ποιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο Αζερμπαϊτζάν  και όχι άδικα. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών κτιρίων είναι το παλάτι του Sheki  Khan (xan) με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα βιτρό.  Η μοναδικότητα του κτιρίου εκτιμήθηκε από την Unesco και πλέον τελεί υπό την προστασία της. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Sheki.

 

7η ημέρα: 22/03-Σεκί-Τελάβι-Γκρέμι-Νεκρέσι

Μετά το πρωινό, check-out και αναχώρηση για το LAGODEKHI (115χλμ.) στα σύνορα με την Γεωργία. Μετά τις διατυπώσεις στα σύνορα συνεχίζουμε για την πόλη Telavi/Τελάβι-το κέντρο της περιοχής Kakheti/Καχέτι, μια περιοχή της Γεωργίας γνωστή για τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα περίφημα κρασιά της. Θα επισκεφτούμε το Gremi Archangels’ Churchcomplex/ Εκκλησιαστικό συγκρότημα  Γκρέμι (συγκρότημα του 16ου αι. με τα γεωργιανά και περσικά στοιχεία). Από το 2007 προτάθηκε και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων υπό την προστασία της UNESCO. Συνεχίζοντας, θα επισκεφτούμε το μοναστήρι Nekresi,  μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στη Γεωργία. Το μοναστήρι  Nekresi ήταν ένα σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο “Chateau Mere”, που είναι ένα γραφικό Κάστρο-Ξενοδοχείο και Οινοποιείο. Αφού ξεκουραστούμε θα κατεβούμε στο κελάρι, όπου θα έχουμε μία ξενάγηση για τον παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνουν οι Γεωργιανοί τα κρασιά τους μέσα σε «Κβέβρι», αρχαίο αγγείο χωμένο στο έδαφος. Ύστερα θα λάβουμε μέρος στο  μαγείρεμα παραδοσιακών γεωργιανών φαγητών, «χινκάλι» και «χατσαπούρι», καθώς και σε γευσιγνωσία κρασιών.

Το βράδυ ο σεφ του ξενοδοχείου θα μαγειρέψει ειδικά για μας την σπεσιαλιτέ του.

Διανυκτέρευση στο “Chateau Mere”.

 

8η  ημέρα: 23/03 –Τελάβι-Κουταίσι-πτήση επιστροφής

Μετά το πρωινό θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για να απολαύσουμε το πολύ ιδιαίτερο Ξενοδοχείο-Κάστρο. Ύστερα θα ξεκινήσουμε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής για το Κουταίσι για να πάρουμε την π΄τηση μας στην Θεσσαλονίκη στις 17:40.

 

ΜΗ.ΤΕ. : 0933Ε60000118601

Τιμές & Αναχωρήσεις

Τι περιλαμβάνεται

Περιλαμβάνονται
 • Αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Κουταϊσι-Θεσσαλονίκη με WIZZAIR

 • Αεροπορικό εισιτήριο Τιφλίδα-Μπακού με Azerbaijan airlines

 • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στην Τιφλίδα

 • 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στο Μπακού

 • 1 διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4* στο Σεκί

 • 1 διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4* στο Τελάβι

 • Ημιδιατροφή ( πρωινό καθημερινά, 2 δείπνα στην Γεωργία, 4 δείπνα στο Μπακού)

 • Μεταφορές και όλες οι προβλεπόμενες εσωτερικές μετακινήσεις του προγράμματος.

 • Περιεκτικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις και εκδρομές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.

 • Φόροι αεροδρομίου και επίναυλοι καυσίμων.

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Ελληνόφωνος συνοδός και τοπικός ξεναγός.

Δεν περιλαμβάνονται
 • Εxtra έξοδα στο ξενοδοχείο.

 • Βίζα Αζερμπαϊτζάν(30ευρώ)

 • Οινοπνευματώδη ποτά.

 • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό – προτεινόμενο.

Σημειώσεις