Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και πτήση για Κίεβο. Άφιξη το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Δείπνο. Το βράδυ ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.
Διανυκτέρευση.
Μετά το πρωινό, ξεκινάμε για μια περιήγηση στη «Μητέρα των Ρωσικών πόλεων», της αρχοντικής πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με τους χρυσούς τρούλους των ναών της, την αιώνια ιστορία της και την πλούσια κουλτούρα της. Θα δούμε τις κεντρικότερες λεωφόρους, Χρεστσάτικ και Τάρας, το πάρκο της Αιώνιας Δόξας με την φλόγα της μνήμης, το άγαλμα του πρίγκιπα Βλαντιμίρ, την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, την Χρυσή Πύλη που τον 11ο αιώνα ήταν η κύρια είσοδος στην πόλη, την οδό Σεβτσένκο, το Θέατρο Όπερας, τον καθεδρικό ναό του Αγ. Μιχαήλ και το ναό του Αγ. Βλαδίμηρου. Θα περπατήσουμε στην πλατεία Σοφίσκαγια και θα επισκεφτούμε τον περίφημο Βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, που κτίστηκε το 1037 στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της Κιεβικής Ρωσίας και είναι η παλαιότερη εκκλησία της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 11ου αιώνα, με δεκατρείς τρούλους που συμβολίζουν τον Χριστό και τους μαθητές του. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Επίσης θα θαυμάσουμε την Ι. Μονή Φλωρόβσκι (FLOROV), ένα πολύ αρχαίο μοναστήρι που χρονολογείται από τον 15ον αιώνα. Εδώ βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παρθένου Μαρίας Rudnenska. Στη συνέχεια θα κάνουμε βόλτα στον γραφικό κατηφορικό δρόμο Αντρέγιεφσκι, έναν από τους πιο γνωστούς και ιστορικούς δρόμους του Κίεβου, που ευημερεί χάρη στη μοναδική του τοπολογία, αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία και ακόμη χάρη στα πολλά καταστήματα δώρων, πολλά πολυτελή εστιατόρια, τις μικρές γκαλερί που εκθέτουν πίνακες και γλυπτά Ουκρανών καλλιτεχνών. Είναι ο αγαπημένος δρόμος και των κατοίκων του Κιέβου αλλά και των τουριστών. Ένα από τα σημαντικά μνημεία του πεζοδρόμου είναι ο μπαρόκ ναός του Αγ. Ανδρέα, ο οποίος κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων της Αγ. Πετρούπολης, Ραστρέλι. Η ιδέα για την κατασκευή του ναού ήταν της Ρωσίδας τσαρίνας Ελισάβετ. Σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, κάποτε υπήρχε θάλασσα στη θέση του Δνείπερου. Όταν ο Αγ. Ανδρέας ήρθε στο Κίεβο και έβαλε το σταυρό εκεί όπου τώρα βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, η θάλασσα χάθηκε. Το μοναδικό κομμάτι της θάλασσας που υπάρχει ακόμη βρίσκεται κάτω από τους λόφους του Κιέβου. Η εκκλησία δεν έχει καμπάνες γιατί όπως λέει ο μύθος όταν χτυπήσει η πρώτη καμπάνα το νερό θα ζωντανέψει και θα πλημμυρίσει την αριστερή πλευρά του Κιέβου. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην Κάτω Πόλη, Ποντίλ, μια από τις παλιότερες γειτονιές του Κιέβου, κάποτε εμπορικό κέντρο της πόλης. Θα δούμε το Εθνικό πανεπιστήμιο του Κιέβου, το σιντριβάνι του Samson, τις πλατείες Kontraktova και Poshtova, το τελεφερίκ του Κιέβου.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Αφού πάρουμε το πρωινό σε πακέτο μαζί μας, θα επισκεφτούμε το μοναστηριακό συγκρότημα της Αγίας Λαύρας ή Πετσέρσκαγια, όπου θα παρακολουθήσουμε την Θεία Λειτουργία. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο παλιάς Ρωσικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο τον 11ο αιώνα, με χρυσούς τρούλους και υπόγειους λαβυρίνθους. Οι περίφημες κατακόμβες, ένα πολυδαίδαλο σύστημα από στοές, φιλοξένησαν τους πρώτους ερημίτες που εγκαταστάθηκαν εδώ, επιλέγοντας να ζήσουν σε αυτούς τους χώρους προκειμένου να προσεγγίσουν τον Θεό. Η Μονή ιδρύθηκε τρία χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, όπου βρισκόταν το 1051, η Μονή του Ρως Κιέβου, που για μεγάλο χρονικό διάστημα το πιο διάσημο Μοναστήρι. Απλώνεται στις δασωμένες πλαγιές στην αντίπερα δεξιά όχθη του Δνείπερου πάνω σε δυο λόφους σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Θα επισκεφθούμε τις «Άνω Σπηλιές» της Λαύρας, καθώς και το μουσείο των θησαυρών της Λαύρας.
Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην Ι.Μονή της Αγίας Τριάδος όπου θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου Ιωνά. Το Μοναστήρι αυτό βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Δνείπερο και ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Άγιο Πατέρα Ιωνά, γνωστό σε όλη τη Ρωσική Αυτοκρατορία, λόγω του δώρου του από το Θεό να θεραπεύει τους ανθρώπους.
Τέλος, θα μεταβούμε στο Κιτάεβο, όπου θα επισκεφθούμε το σπήλαιο που ασκήτευσε η Αγία Δοσιθέα.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Πρωινό. Μετακίνηση στην πόλη του Ποτσάεφ. Στο δρόμο θα επισκεφθούμε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Κόρετς. Ανάμεσα στα κειμήλια της μονής είναι: η εικόνα Παναγία Koretskaya «Βοήθεια αμαρτωλών», ένα από τα αντίγραφα της περίφημης θαυματουργής εικόνας Όντρινσκαγια, το σάβανο της Παναγίας, που έχει μεταφερθεί από τα Ιεροσόλυμα, η εικόνα «Σύναξη των αγίων της Λαύρας του Κιέβου», η οποία ως εκ θαύματος ανανεώνεται, μέρος λειψάνων μέσα στην εικόνα της οσίας Ματρώνας της Μόσχας...
Συνεχίζουμε για την πόλη του Ποτσάεφ. Στο δρόμο θα επισκεφθούμε την πόλη Ρίβνε όπου θα έχουμε μεσημεριανό γεύμα.
Άφιξη στο Ποτσάεφ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο.
Διανυκτέρευση στο Ποτσάεφ.
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, μεταφορά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας της Λαύρας του Ποτσάεφ. Προσκύνημα στα ιερά κειμήλια της Λαύρας του Ποτσάεφ (η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεφ, τα λείψανα των οσίων Ιώβ και Αμφιλοχίου του Ποτσάεφ, τα ίχνη της Παναγίας). Μετακίνηση στη σκήτη του Άγιου Πνεύματος. Ο σταυρός και οι αλυσίδες του Αγίου Νικήτα του Στυλίτη, η εικόνα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, ζωγραφισμένη σε κομμάτι πέτρας, στην οποία ο άγιος προσευχόταν επί 1000 ημέρες και νύχτες…
Η Λαύρα κυριαρχείται από τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σχεδιάστηκε από τον Nicholas Potocki ως η μεγαλύτερη από τις ελληνικές-καθολικές εκκλησίες και κατασκευάστηκε μεταξύ 1771 και 1783 με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Gottfried Hoffmann. Το εξωτερικό του καθεδρικού ναού, με δύο υψηλούς πύργους που πλαισιώνουν την πρόσοψη, είναι αυστηρά διατυπωμένο στο στυλ μεταβατικής φάσης μεταξύ μπαρόκ και νεοκλασικισμού. Όταν η ελληνική-καθολικη εκκλησία επανήλθε στην Ορθοδοξία, το πλούσιο και εκλεπτυσμένο εσωτερικό του καθεδρικού ναού έπρεπε να ανακαινιστεί πλήρως, προκειμένου να συμμορφωθεί με την παραδοσιακές ορθόδοξες απαιτήσεις. Μετά από μια πυρκαγιά το 1874 τα εσωτερικά έργα είχαν βάφτηκε από το ακαδημαϊκό Βασίλιεφ και γλύπτη Poliyevsky. Ο καθεδρικός ναός περιέχει τον τάφο του Νικολάου Potocki και δύο μεγαλύτερα ιερά της Pochayiv - το αποτύπωμα και την εικόνα της Θεοτόκου. Στα νοτιοανατολικά του καθεδρικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται το 65-μετρητο καμπαναριό, ένα από τα ψηλότερα στην Ουκρανία, που χτίστηκε σε τέσσερα επίπεδα μεταξύ 1861 και 1869. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Αγίας Τριάδας που εξωτερικά στηρίζεται στην μεσαιωνική Βόρειορωσική αρχιτεκτονική, ενώ οι βεράντες έχουν χαρακτηριστικό ψηφιδωτό με Συμβολισμούς και έργα ζωγραφικής από τον Nicholas Ρέριχ. Οι σπηλιές του Αγίου Ιώβ και των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου βρίσκονται ως επί το πλείστον κάτω από το έδαφος. Για αιώνες, η Λαύρα του Ποτσαεφ υπήρξε το κύριο πνευματικό και ιδεολογικό κέντρο των διαφόρων Ορθοδόξων δογμάτων στη Δυτική Ουκρανία.
Αναχώρηση για το Κίεβο. Στάση στην πόλη Ρίβνε για μεσημεριανό γεύμα.
Άφιξη στο Κίεβο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Πρωινό στο ξενοδοχείο, check-out και αναχώρηση για το αεροδρόμιο, όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής.
Το γραφείο διατηρεί δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που προκύπτουν. Το τελικό πρόγραμμα βγαίνει 3 ημέρες πριν την αναχώρηση.