Οι Ρώσοι αγαπούν τις χειμερινές γιορτές και αυτό αποτυπώνεται στο πλούσιο και όμορφο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους, που προσφέρει ποικιλία γεύσεων και μυρωδιές που ανοίγουν την όρεξη.
Ορισμένοι άνθρωποι νηστεύουν την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Αφότου γίνει αυτό, τρώνε «sochivo» ή αλλιώς «kutia», ένα φαγητό από σιτάρι ή ρύζι που σερβίρεται με μέλι, παπαρουνόσπορους, φρούτα (κυρίως αποξηραμένα όπως σταφίδες) και ψιλοκομμένα καρύδια. Το «kutia» τρώγεται συνήθως μέσα από ένα κοινό μπολ, και δεν μοιράζεται σε ξεχωριστά πιάτα, με την πράξη αυτή να συμβολίζει την ενότητα. Στο παρελθόν, μερικές οικογένειες διατηρούσαν ένα έθιμο σχετιζόμενο με το φαγητό αυτό: πετούσαν μια κουταλιά προς το ταβάνι και αν το φαγητό κολλούσε , θεωρείτο πως το σπιτικό θα απολάμβανε καλή τύχη και συγκομιδή κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκείνης.
Άλλα δημοφιλή τρόφιμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι μεταξύ άλλων η παραδοσιακή ρώσικη σούπα από παντζάρι ή όπως την λένε οι ίδιοι «bor’sh» και η «Solyanka», ένας ζωμός με λάχανο, πατάτα, ή μανιτάρια. Συχνά παρίσταται στο τραπέζι και το ξινολάχανο, αλλά και μπόλικες σαλάτες πλούσιες σε λαχανικά. Στο τραπέζι θα βρείτε και τα παραδοσιακά ρωσικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα που ονομάζονται «kozulya», τα οποία βγαίνουν σε μορφή προβάτου, κατσίκας ή ελαφιού.
Στο τέλος του γεύματος, σερβίρεται συχνά και το «vzvar», το οποίο είναι ένα γλυκό ποτό φτιαγμένο από αποξηραμένα φρούτα και μέλι. Είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που σερβίρεται συνήθως κατά τον εορτασμό της γέννησης ενός παιδιού, και επομένως η παρουσία του στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συμβολίζει τη γέννηση του Χριστού. Το γεύμα αποτελείται συχνά από 12 πιάτα, που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Ιησού.
Πολλοί Ρώσοι αρχίζουν να προετοιμάζουν το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από τον ερχομό της ημέρας. Για να αποφύγουν το άγχος και τον συνωστισμό στα καταστήματα, κάποιοι αρχίζουν να αγοράζουν τα απαραίτητα προϊόντα, αλλά και τα αλκοολούχα ποτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Την 31η Δεκεμβρίου ειδικά τα αλκοολούχα ποτά εξαφανίζονται από τα ράφια των καταστημάτων σε χρόνο μηδέν. Οι έμπειρες νοικοκυρές ξεκινούν να μαγειρεύουν (π.χ. να βράζουν τα απαραίτητα λαχανικά) μια μέρα πριν την παραμονή.
Την κεντρική θέση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κατέχει η σαλάτα Olivier, μία ρώσικη σαλάτα παρά τη γαλλόφωνη ονομασία της. Το όνομά της υιοθετήθηκε προς τιμήν του Γάλλου Λυσιέν Ολιβιέ που τη σέρβιρε για πρώτη φορά το 1860 στο πολυτελές εστιατόριό του στη Μόσχα. Η σαλάτα περιέχει μπόλικα λαχανικά και κομματάκια κρέατος της επιλογής της οικογενείας.
Το κόκκινο χαβιάρι βρίσκεται πάντοτε στο εορταστικό τραπέζι, πόσο μάλλον στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Σερβίρεται είτε απλά σε μία φέτα ψωμιού είτε ως γέμιση για αβγά. Ένα άλλο φαγητό που προτιμάται πολύ είναι η «seledka pod shuboy» που στην κυριολεξία σημαίνει η «ρέγγα κάτω από την γούνα», μια πολύ όμορφη και νόστιμη σαλάτα, στολίδι κάθε γιορτινού τραπεζιού, με κύρια συστατικά τη ρέγγα, το παντζάρι, την πατάτα, το καρότο αλλά και μπόλικη μαγιονέζα. Στους Ρώσους αρέσουν πολύ και τα κρύα ζελέ και επομένως συχνά θα βρείτε στο τραπέζι τη «zalivnaya riba» που είναι το ζελέ ψαριού, αλλά και την αντίστοιχη εκδοχή με κρέας που λέγεται «holodyets» . Από κρεατικά παρίστανται συχνά στο τραπέζι και η πάπια με μήλα και σως μουστάρδας και το ρολό κρέατος με δαμάσκηνο. Οι Ρώσοι, περισσότερο από κάθε άλλο λαό λατρεύουν τις φθινοπωρινές αποδράσεις στο δάσος και τη συγκομιδή μανιταριών, τα οποία ύστερα αποξηραίνουν ή μαρινάρουν. Κατά συνέπεια, το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι πάντοτε πλούσιο σε μανιτάρια.
Για γλυκό σερβίρεται πολλές φορές η αγαπημένη από τους Ρώσους τούρτα «Napoleon» με κρέμα και λεπτό φύλλο. Παραδοσιακό ποτό της ημέρας είναι η σαμπάνια, αν και οι ρώσοι συχνά επιδίδονται στην κατανάλωση πιο δυνατών ποτών. Τα σπίτια συνήθως μυρίζουν μανταρίνια: η μυρωδιά της στη Ρωσία θεωρείται ότι είναι η μυρωδιά των μανταρινών.