Κτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι της Ευρώπης με την Ασία, στη στενή κοιλάδα του ποταμού Mtkvari, η Τιφλίδα με την όμορφη ευρασιατική αρχιτεκτονική της και τις δεκάδες γεωργιανού ρυθμού εκκλησίες της, έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε όποιον την επιλέξει ως προορισμό.
Είναι ένας έρωτας κεραυνοβόλος, που ξεκινά με την πρώτη ματιά, από την πρώτη κιόλας βόλτα. Απρόσμενα κομψή και ρομαντική, γεμάτη κρυφές χάρες και δίχως περιττά φτιαξίδια, θα σε καθηλώσει με την απλότητά της και θα κερδίσει αμέσως μια θέση στην καρδιά σου. Κι όταν την ερωτευθείς -που σίγουρα θα την ερωτευθείς- εκείνη θα σε πιάσει σφικτά από το χέρι και θα σε ξεναγήσει στα μέρη της: σε παλιές γειτονιές με ξύλινα κουρασμένα σπίτια, σε φαρδείς δρόμους με πυκνοφυτεμένες δεντροστοιχίες και πάρκα, μέσα σε πετρόκτιστες μεσαιωνικές εκκλησίες και χορταριασμένα κάστρα, σε παρόχθια cafe, πάνω σε μοντέρνες γέφυρες, παντού...
Η πόλη Mtskheta θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της χώρας.
Για πολλούς ταξιδιώτες, η απαστράπτουσα καλλονή που ακούει στο όνομα Τιφλίδα, είναι μια δυνατή αποκάλυψη. Δύσκολα θα βρεθεί κανείς στη γεωργιανή πρωτεύουσα και δεν θα μείνει εκστασιασμένος. Γιατί η πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας, που λούζεται στα ακύμαντα νερά του ποταμού Mtkvari (ή Kura), είναι μια πόλη ανεξάντλητη και ζωντανή, με ελκυστικές παραστάσεις και κατοίκους παθιασμένους με τις χαρές της ζωής.
Η Τιφλίδα είναι η πρωτεύουσα (και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο) της Γεωργίας, μια χώρα που πολιτισμικά ανήκει στον ευρωπαϊκό χώρο και εμφανίζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά -σε ό,τι αφορά τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αξίες και νοοτροπίες- με τις γειτονικές χριστιανικές χώρες, τη Ρωσία και την Αρμενία.
Για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι Γεωργιανοί βρίσκονταν υποδουλωμένοι ή περικυκλωμένοι από ισλαμικούς πληθυσμούς διαφόρων εθνοτήτων, αλλά με σκληρούς αγώνες μπόρεσαν τελικά να διασώσουν τα βασικά στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας (θρησκεία, γλώσσα, παραδόσεις, κ.τλ.). Εχοντας λοιπόν καταφέρει να «επιβιώσο
υν» μέσα στον χρόνο, επέλεξαν ομόφωνα για θεματοφύλακα της πολυτάραχης Ιστορίας τους τη γοητευτική Τιφλίδα...
Η γέφυρα Peace Bridge κατασκευάστηκε το 2010 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Michele De Lucchi.
Κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Mtkvari, αλλά και στις χαμηλές λοφώδεις πλαγιές που κατέβαιναν απαλά μέχρι τις όχθες του ποταμού, η Τιφλίδα βρίσκεται στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο από το 455 μ.Χ., χρονολογία κατά την οποία ο Γεωργιανός βασιλιάς Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι έβαλε τη θεμέλιο λίθο της πόλης.
Μέσα στους επόμενους αιώνες, η Τιφλίδα αποτέλεσε το μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές (Βυζαντινούς, Αραβες, Τούρκους και Πέρσες), με συνέπεια να καταστραφεί και να ανοικοδομηθεί αρκετές φορές. Η τελευταία περίοδος ακμής που γνώρισε η γεωργιανή πρωτεύουσα ήταν μεταξύ του 11ου και 12ου αιώνα -το 1395 καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Ταμερλάνο και ανοικοδομήθηκε έναν αιώνα μετά από τον βασιλιά Αλέξανδρο Α'
Αξιόλογη ήταν η ανάπτυξη της πόλης μέχρι το 1799, όταν και καταλύθηκε οριστικά από τους Ρώσους και παραχωρήθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία μαζί με ολόκληρη τη Γεωργία. Το 1921, στα πλαίσια της Ε.Σ.Σ.Δ, έγινε πρωτεύουσα της Υπερκαυκασίας, τίτλο που διατήρησε μέχρι το 1936, οπότε και χρίστηκε πρωτεύουσα της Ομόσπονδης Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ (1991), η Τιφλίδα έγινε πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Γεωργίας - κάπου εδώ όμως ξεκίνησαν και τα προβλήματα. Μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, η Τιφλίδα βίωσε τον εμφύλιο, τη θρυλική Ροζ Επανάσταση, την πτώση του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη της (2003) και την εισβολή των Ρώσων (2008).
Η γεωργιανή πρωτεύουσα σήμερα, συνεχίζοντας τη μακραίωνη πολιτιστική της παράδοση, αποτελεί την έδρα των μεγαλύτερων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας (του Κρατικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας και της Γεωργιανής Ακαδημίας Επιστημών).
Παράλληλα, η παρουσία της πάνω στη συμβολή διαφόρων σημαντικών οδικών αρτηριών της περιοχής (όπως την Γεωργιανή Στρατιωτική Οδό ή την σιδηροδρομική γραμμή Κασπία-Μαύρη Θάλασσα), την έχει καταστήσει ένα σημαντικό συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο της Υπερκαυκασίας, που προσφέρει στέγη σε 1.450.000 κατοίκους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αστικής εικόνας της Τιφλίδας διαδραματίζει ο ποταμός Mtkvari που διαρρέει όλη την πόλη, ενώ οι λόφοι που την περιβάλλουν -πάνω τους είναι κτισμένο ένα μεγάλο μέρος της γεωργιανής πρωτεύουσας- καθορίζουν την ιδιαίτερη ρυμοτομία της πόλης.
Εκτός από το φυσικό της περιβάλλον, στοιχεία ταυτότητας της Τιφλίδας αποτελούν αναμφίβολα οι αρχιτεκτονικές μνημειακές μαρτυρίες που βρίσκονται σε «θέση παρέλασης» κατά μήκος της κεντρικής κοσμοπολίτικης λεωφόρου Rustaveli. Η πλατεία Αγίου Γεωργίου (ή Ελευθερίας) με το ομώνυμο άγαλμα, το Μέγαρο του Κοινοβουλίου, η Οπερα, η Δραματική Σχολή και το Εθνικό-Λαογραφικό Μουσείο αντιπροσωπεύουν το ήρεμο μεγαλείο της Τιφλίδας και σκορπούν έντονο το άρωμα της Ιστορίας στην ατμόσφαιρα της πόλης.
Παρά τη μακρόχρονη περίοδο επίσημης αθεΐας που είχε επιβάλει το σοβιετικό καθεστώς, οι Γεωργιανοί στην πλειονότητά τους ασπάζονται σήμερα το ορθόδοξο γεωργιανό χριστιανικό δόγμα, που αποτελεί άλλωστε και δομικό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Οι ορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν μέσα στα όρια της Τιφλίδας είναι πολλές, αλλά αξίζει να επισκεφθείτε τη Βασιλική Anchiskhati του 6ου αιώνα (η παλαιότερη της Τιφλίδας, με τυπική μεσαιωνική γεωργιανή αρχιτεκτονική), την εκκλησία Metekhi στις όχθες του ποταμού Mtkvari και τον Καθεδρικό ναό Sioni (Αγίων Αποστόλων), έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας.
Το σημαντικότερο θρησκευτικό αρχιτεκτόνημα της Τιφλίδας όμως είναι ο νεόκτιστος Καθεδρικός ναός Sameba (Αγία Τριάδα), ο μεγαλύτερος Καθεδρικός στον Καύκασο. Ο υποβλητικός ναός υψώνεται στα 85 μ., έχει συνολικό εμβαδόν 5000 τ.μ. και συμβολίζει τη θρησκευτική αναβίωση μετά την πτώση της σοβιετικής κυριαρχίας. Κτισμένος σε εντυπωσιακή τοποθεσία, πάνω σ' έναν λόφο στο κέντρο της πόλης, ο Καθεδρικός Sameba εγκαινιάστηκε το 2004, προκειμένου να τιμηθούν τα 1.500 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Γεωργιανής Εκκλησίας.
Συνεχίστε τη γνωριμία με την Τιφλίδα περιδιαβαίνοντας στα δαιδαλώδη σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Εστιάστε το ενδιαφέρον σας στις παλιές -ευρω-ασιατικής αρχιτεκτονικής- κατοικίες με τα ξύλινα μπαλκόνια και τις εσωτερικές αυλές, ψωνίστε στις παραδοσιακές ανατολίτικες αγορές και χαλαρώστε στα μικρά γραφικά καφέ που υπάρχουν. Εδώ θα ανακαλύψετε την ψυχή της Τιφλίδας.
Αν σηκώσετε ψηλά το κεφάλι σας θα αντικρίσετε το κάστρο Narikala (θεμελιώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.), που εποπτεύει την Παλιά Πόλη της Τιφλίδας από ψηλά. Για να φτάσετε ξεκούραστοι μπροστά στα τείχη του κάστρου χρησιμοποιήστε το τελεφερίκ που υπάρχει - ταυτόχρονα θα απολαύσετε ένα αποκαλυπτικό πανόραμα της πόλης. Το κάστρο Narikala και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο εσωτερικό του φρουρίου, είχαν καταστραφεί στις αρχές του 19ου αιώνα από μια ισχυρή έκρηξη, αλλά τη δεκαετία του 1990 ανοικοδομήθηκαν και πάλι.
Το άγαλμα της «Μητέρας Γεωργίας» (Kartlis Deda) που βρίσκεται μπροστά στα τείχη του κάστρου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο γυναικείο άγαλμα ύψους 20 μ. Η πάλλευκη γυναικεία μορφή, που στο ένα χέρι της κρατάει ένα σπαθί και στο άλλο ένα ποτήρι με κρασί, συμβολίζει την ίδια τη Γεωργία: με το σπαθί πολεμά τους εχθρούς και με το κρασί καλωσορίζει τους φίλους.
Επιστρέφοντας και πάλι στους δρόμους της Τιφλίδας, περπατήστε κατά μήκος του ποταμού Mtkvari και αναζητήστε τις δυο διασημότερες γέφυρες της πόλης: τη γέφυρα Baratashvili Bridge με τα μεταμοντέρνα μεταλλικά αγάλματα και τη φουτουριστική γέφυρα Peace Bridge, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Michele De Lucchi (2010) και φωτίζεται τα βράδια με 50.000 λάμπες.
Η κοντινή πόλη Mtskheta (20 χλμ. βόρεια της Τιφλίδας) είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Γεωργίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της χώρας. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Mtskheta εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τη θρησκευτική γεωργιανή αρχιτεκτονική και περιλαμβάνονται από το 1994 στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κορυφαία θρησκευτικά αξιοθέατα της Mtskheta, που συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα μνημεία της χριστιανικής αρχιτεκτονικής της Γεωργίας, είναι ο Καθεδρικός ναός Svetitskhoveli (11ου αιώνα) και η Μονή Jvari (6ου αιώνα).
Τοπικό Νόμισμα Το τοπικό νόμισμα είναι το Lari (GEL) και η ισοτιμία είναι 1 Euro = 2,25 Lari. Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε στις τράπεζες και σε ανταλλακτήρια (exchange offices) που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης.
Ψηλά στηn πόλη Το ψηλότερο σημείο της πόλης είναι ο λόφος Mt Mtatsminda και είναι ορατός από παντού. Στην κορυφή του βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης, ένα πάρκo και ένα λούνα παρκ. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εκεί είναι με ταξί.
Απαραίτητα έγγραφα Για τους πολίτες της Ε.Ε δεν απαιτείται βίζα εισόδου στη Γεωργία. Για την είσοδο στη χώρα πρέπει να έχετε διαβατήριο με ισχύ πάνω από 6 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην πρεσβεία της Γεωργίας στην Αθήνα (Ταϋγέτου 27, 154-52, Παλιό Ψυχικό. Τηλ: 210-6742186, e-mail: athens.emb@mfa.gov.ge).