Το κΤο κτίριο –πλοίο στην οδό Μπόλσαγια Τούλσκαγια, αρ. 2. // Χτίστηκε το 1981 από το υπουργείο Ατομικής Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, Είναι ένα από τα λίγα κτίρια στη Μόσχα που μπορεί να αντέξει πυρηνική έκρηξη. Ο επιβλέπων μηχανικός, οποίος πέρασε όλη τη ζωή του κτίζοντας πυρηνικούς αντιδραστήρες, άφησε τη σφραγίδα του στο κτίριο.
Για να αποτρέψει την περίπτωση "αναδίπλωσης" της αντισεισμικής κατασκευής σε περίπτωση έκρηξης, απέφυγε εντελώς τις γωνίες 90°. Όλες οι γωνίες είναι 87 ° ή 93 ° αντίστοιχα ενώ το πάχος των υαλοπινάκων φτάνει τις 0,23 ίντσες. Ονομάζεται "Πλοίο", λόγω του τεράστιου μεγέθους του (μήκος 1312 μέτρα, και ύψος 164 μέτρα ) και περιβάλλεται από μπαλκόνια που μοιάζουν με καταστρώματα.τίριο –πλοίο στην οδό Μπόλσαγια Τούλσκαγια, αρ. 2. // Χτίστηκε το 1981 από το υπουργείο Ατομικής Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, Είναι ένα από τα λίγα κτίρια στη Μόσχα που μπορεί να αντέξει πυρηνική έκρηξη. Ο επιβλέπων μηχανικός, οποίος πέρασε όλη τη ζωή του κτίζοντας πυρηνικούς αντιδραστήρες, άφησε τη σφραγίδα του στο κτίριο. Για να αποτρέψει την περίπτωση "αναδίπλωσης" της αντισεισμικής κατασκευής σε περίπτωση έκρηξης, απέφυγε εντελώς τις γωνίες 90°. Όλες οι γωνίες είναι 87 ° ή 93 ° αντίστοιχα ενώ το πάχος των υαλοπινάκων φτάνει τις 0,23 ίντσες. Ονομάζεται "Πλοίο", λόγω του τεράστιου μεγέθους του (μήκος 1312 μέτρα, και ύψος 164 μέτρα) και περιβάλλεται από μπαλκόνια που μοιάζουν με καταστρώματα.
Κτίριο –αυγό στον οδό Μασκόβα 1/11. Η Μόσχα πάντοτε φημιζόταν ως πόλη ανοικτή σε όλες τις ιδιοτροπίες, τεχνοτροπίες και ρεύματα συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και εξεζητημένα παραδείγματα είναι το «Σπίτι-Αυγό». Αρχικά σχεδιάστηκε για να κτιστεί στη Βηθλεέμ ως πτέρυγα μαιευτηρίου, αλλά τελικά κτίστηκε στη Μόσχα. Προς τα έξω, μοιάζει με ένα τεράστιο αντίγραφο αυγού Fabergé. Είναι το μοναδικό τέτοιο κτίριο στον κόσμο.
Αρχοντικό Αρσένι Μορόζοφ (Κτίριο υποδοχής και φιλοξενίας της ρωσικής κυβέρνησης), οδός Βοζντβίζενκα αρ.16. // Το σπίτι χτίστηκε το 1899 με εντολή του νεαρού δανδή εκατομμυριούχου, κληρονόμου μεγάλης εμπορικής οικογένειας, Αρσένι Μοροζόφ, σε οικόπεδο που του δώρισε η μητέρα του στα 25α γενέθλιά του. Από τα στάδιο της κατασκευής του ακόμη, καθώς το μαυριτανικό στιλ ήταν κάτι πρωτοφανές για τη Μόσχα, ακούστηκαν πολλές κριτικές ενώ έγινε αντικείμενο κοροϊδίας. Όταν τελείωσε η ανέγερση του αρχοντικού, ο θρύλος λέει ότι η μητέρα του τού είπε οργισμένη: «Μέχρι σήμερα μόνο εγώ ήξερα ότι είσαι ανόητος, τώρα το ξέρουν όλοι στη Μόσχα».
Εμπορικό Κέντρο Ναυτίλος, οδός Νικόλσκαγια, αρ. 25. // Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το εμπορικό κέντρο έγινε κάτι σαν το «αρχοντικό Μορόζοφ», αφού όλοι το επέκριναν για τη χυδαιότητά του. Το επιτηδευμένο κτίριο μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής ξεπροβάλλει σε έναν από τους παλιότερους δρόμους της Μόσχας, ενώ στη θέση του κάποτε βρισκόταν οι Πύλες Βλαντίμιρ και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα - που ήταν επίσης πλούσια σε φανταχτερές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Επιπλέον, η περιοχή ήταν πάντα εμπορικό φυτώριο, οπότε ένα εμπορικό κέντρο είναι κατάλληλο. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον το Εμπορικό Κέντρο Ναυτίλος – όπως και το αρχοντικό Μορόζοφ – να αποτελέσουν χαρακτηριστικό γνώρισμα κλασικής μοσχοβίτικης αρχιτεκτονικής.
Χάλκινη πολυκατοικία, οδός Μπουτικόβσκι, αρ. 3. // Χτισμένο μέσα στο «Χρυσό Μίλι» - την ιστορικά η ακριβότερη περιοχή της Μόσχας - αυτό το τριπλό συγκρότημα κατοικιών με 20 διαμερίσματα συμπεριελήφθη στη συλλογή του Μουσείου Αρχιτεκτονικής ως ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Μόσχας την περίοδο 2003-2004. Η πρόσοψή του είναι επενδυμένη με πλάκες χαλκού και είναι ένα από τα πιο ακριβά οικιστικά συγκροτήματα στη Μόσχα.
Κτίριο Στόλνικ, Λεβσίνσκι Μαλι, αρ. 5. // Το κτίριο Στόλνικ βρίσκεται ανάμεσα στα παλιά σοκάκια της Οδού Αρμπάτ, στα μέρη όπου κάποτε κατοικούσε ο Πούσκιν. Αυτό το οικιστικό συγκρότημα φτιαγμένο από γυαλί και μέταλλο εκρήγνυται κυριολεκτικά μέσα από το υπόλοιπο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει κάτι αόριστα κλασικό σε αυτό, όπως η συμμετρική σε τρία μέρη διάταξη και το μοτίβο «Κορινθιακού κίονα».
Επιχειρηματικό κέντρο Κίτεζ, οδός Κίεβσκαγια 3-7. // Το επιχειρηματικό κέντρο μοιάζει με το Τιτανικό. Το μοναδικό του σχήμα είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκη εσωτερική δομής - πολλοί άξονες και κλιμακοστάσια είναι κεκλιμένα και καμπύλα. Ένα τέτοιο οικοδόμημα ξεπερνάει πολλούς αρχιτέκτονες, όμως ο Ντμίτρι Μπους χτίζει γήπεδα και παγοδρόμια στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια.
Κτίριο Μέλνικοφ, Κριβοαρμπάτσκι αρ. 10. // Αυτό το ενιαίο κτίριο-κατοικία που χτίστηκε από τον μεγάλο Σοβιετικό avant-garde αρχιτέκτονα Κονσταντίν Μέλνικοφ για την οικογένειά του, σήμερα είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο εθνικής σημασίας. Το σχήμα του είναι μοναδικό - δύο τεμνόμενοι κύλινδροι που ο καθένας τους περικόπτεται κατά το ένα τρίτο της ακτίνας του – και τα εξάγωνα παράθυρα περιβάλουν όλη την περιφέρεια του οικοδομήματος. Συνολικά υπάρχουν 60 παράθυρα ενώ τα ανοίγματα στους τοίχους είναι πάνω από 130 - όλα είναι με τούβλα και μπάζα (ούτε ένα καρότσι μπάζα δεν πετάχτηκε από την οικοδομή!), και οπουδήποτε στους τοίχους μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο παράθυρο. Ο Μέλνικοφ έβαλε τόσα πολλά παράθυρα σε όλους τους τοίχους ώστε το χέρι του να μην επισκιάζει το σχέδιο μέσα στο στούντιό του. Ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού είναι πολύ μικρός - μόλις 250 m². Οι απόγονοι του Μέλνικοφ ζουν εδώ μέχρι σήμερα.
Τμήμα Έρευνας Εγκεφάλου και Νευρολογικό Κέντρο, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οδός Ομπούκα αρ. 5-7. // Χτισμένο το 1914, στην εποχή της αρτ νουβό, αυτό το κτίριο είναι το πρώην Ευαγγελικό νοσοκομείο για τους άπορους. Στη σοβιετική εποχή, στέγασε το Ινστιτούτο Εγκεφάλου, όπου αρχικά μελετούνταν ο εγκέφαλος επιφανών (και θανόντων) κρατικών παραγόντων και δημοσίων προσώπων όπως των: Λένιν, Μαγιακόβσκι, Λαντάου, Ζαχάρωφ, Μιτσούριν, Γκόρκι, και άλλων. Από όλα τα κτίρια της Μόσχας αυτό μοιάζει περισσότερο με ζοφερό κάστρο βγαλμένο μέσα από ένα γοτθικό μυθιστόρημα ή ένα μύθο για βαμπίρ, ιδιαίτερα όταν έχει συννεφιά.
Πιγη: Η RBTH στην Ελλάδα