ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Η Ρωσική καλύβα και η Κόκκινη γωνιά

Η ρωσική καλύβα

Ένα ρωσικό παραδοσιακό σπίτι αποτελείται από δύο μέρη: ένα κρύο (προθάλαμος, κελάρι, υπόγειο) και ένα ζεστό (όπου υπήρχε κουζίνα). Το σπίτι ήταν χτισμένο από πεύκο και η οροφή ήταν καλυμμένη με άχυρο ή σανίδες λεύκης. Το μπροστινό άκρο της στέγης είχε μια κορυφογραμμή, σημάδι φιλοδοξίας. Μόνο οι Ρώσοι συνέκριναν το σπίτι με ένα άρμα που θα έπρεπε να οδηγήσει την οικογένεια σε ένα καλύτερο μέλλον. Το εξωτερικό του σπιτιού ήταν διακοσμημένο με σκαλιστές κορνίζες, τα λεγόμενα ναλίτσνικι. Η παράδοση αυτή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Στην είσοδο οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν διάφορα σκεύη, ενώ στο σπίτι υπήρχε ένα ευδιάκριτο σημείο, λεγόμενο "babi kut". Εδώ οι νοικοκυρές συνήθιζαν να μαγειρεύουν και να φτιάχνουν χειροτεχνίες.

Η κόκκινη γωνιά στην ρωσική καλύβα.

Κόκκινη(κράσναγια) γωνιά (από την παλαιορωσική λέξη kras'n' - όμορφη, ωραία) είναι εκείνο το σημείο του σπιτιού όπου τοποθετείται μια εικόνα ή το εικονοστάσι του σπιτιού.

Σε μια ρωσική καλύβα η κόκκινη γωνία τοποθετούνταν στην ανατολική πλευρά, στο χώρο μεταξύ του πλαϊνού και του μπροστινού τοίχου, διαγώνια προς την κουζίνα(σόμπα). Ήταν πάντα το πιο φωτισμένο μέρος του σπιτιού: και οι δύο τοίχοι που σχημάτιζαν τη γωνία είχαν παράθυρα. Οι εικόνες τοποθετούνταν στην "κόκκινη" γωνία του σπιτιού, έτσι ώστε οι εικόνες να είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ένα άτομο που εισέρχεται στον χώρο. Η δημοφιλής παροιμία "Χωρίς Θεό δεν υπάρχει κατώφλι" σχετίζεται με αυτό: μπαίνοντας ή βγαίνοντας από ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι, ένας χριστιανός θα απέδιδε πρώτα φόρο τιμής στον Θεό και μετά στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Απαραίτητες για το οικιακό εικονοστάσι είναι οι εικόνες του Σωτήρος και της Παναγίας. Η σύνθεση των άλλων εικόνων επιλέγεται από τον ιδιοκτήτη/πιστό. Συνήθως σε μια κόκκινη γωνία τοποθετούνται τα πατρικά (λεγόμενα "ονομαστικά") εικονίδια των μελών της οικογένειας. Ο Νικόλαος ο Θαυματουργός (Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός) ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη Ρωσία, η εικόνα του βρισκόταν σχεδόν σε κάθε σπιτικό εικονοστάσι. Από τους Ρώσους Αγίους, οι πιο διαδεδομένες είναι αυτές του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ και του Σεραφείμ του Σάρωφ και από τους μάρτυρες, οι πιο διαδεδομένες είναι οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Παντελεήμονα του Θεραπευτή.

Η κόκκινη γωνιά είναι η πιο σημαντική και τιμητική θέση στο σπίτι. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας άνθρωπος που ερχόταν στο σπίτι μπορούσε να επισκεφτεί την κόκκινη γωνιά μόνο με ειδική πρόσκληση από τους ιδιοκτήτες.