ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Πως να υποδεχτείτε το νέο έτος αλά ρωσικά

Αποφασίσατε λοιπόν να υποδεχτείτε το νέο έτος σε ρωσικό στυλ. Ο στόχος δεν είναι τόσο απλός. Δεν αρκεί μόνο να πιείτε πολλή βότκα (ούτως ή άλλως δεν θα το αποφύγετε). Πρέπει να κάνετε και μια σειρά από «ιερές», αλλά υποχρεωτικές, «τελετουργίες».

17.00, 31 Δεκεμβρίου. Τοποθετείτε τα δώρα κάτω από το δέντρο. Η πρωτοχρονιά φθάνει στη Ρωσία νωρίτερα από τα Χριστούγεννα (τα οποία εορτάζονται 7 Ιανουαρίου), γιʼ αυτό και τα δώρα δίνονται την πρωτοχρονιά. Δεν τα βάζουν μέσα σε κάλτσες πάνω από το τζάκι, αλλά τα τοποθετούν με τάξη κάτω από το κύριο δέντρο της γιορτής.

18.00. Κόβετε τις σαλάτες στην κουζίνα. Οι Ρώσοι την πρωτοχρονιά φτιάχνουν απίστευτα μεγάλες σαλάτες. Μερικές φορές δεν βρίσκονται στο σπίτι πιάτα σε μέγεθος ικανό να τις χωρέσουν, και τότε τις σερβίρουν σε μπολ. Αυτό το παράδοξο δημιούργησε και μια παράδοση να αποκαλούν «μπολ» οποιοδήποτε πιατικό στο οποίο σερβίρεται σαλάτα. Οι κλασσικές ρωσικές πρωτοχρονιάτικες σαλάτες είναι η Ολιβιέ και η ρέγκα με βραστά λαχανικά και μαγιονέζα. Διαβάστε τη συνταγή τους εδώ {ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ}.

Αγοράστε οπωσδήποτε μανταρίνια. Η μυρωδιά των μανταρινιών είναι για κάθε Ρώσο σταθερά συνδεδεμένη με την πρωτοχρονιά. Στην ΕΣΣΔ πωλούνταν μανταρίνια από την Αμπχαζία η οποία αποτελούσε τμήμα του κράτους. Ο Δεκέμβριος ήταν ακριβώς η εποχή που ωρίμαζαν και γίνονταν αναπόσπαστο κομμάτι σε όλα τα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια.

19.00. Υποδέχεστε τους επισκέπτες. Η πρωτοχρονιά είναι μάλλον η πιο οικογενειακή γιορτή στη Ρωσία. Συγκεντρώνονται όλοι στο γιορτινό τραπέζι, ενώ πολλοί ταξιδεύουν από μακρινές περιοχές προκειμένου να υποδεχτούν το νέο έτος με την οικογένειά τους.

20.00. Ντύνεστε με τη στολή του Παππού Παγετού (του Ρώσου Αϊ Βασίλη), καθώς και της ανιψιάς του, Χιονάτης. Κανείς δεν γνωρίζει που χάθηκαν οι γονείς της Χιονάτης (Σνεγκούροτσκα), αλλά αυτή είναι ανιψιά του Παππού Παγετού (Ντεντ Μαρόζ), που καταφέρνει μια χαρά να εκδιώξει έναν ολόκληρο στρατό από χριστουγεννιάτικα ξωτικά. Στις ρωσικές οικογένειες το ζευγάρι αυτό είναι η διασκέδαση των μικρών παιδιών. Συνήθως, σε αντάλλαγμα για κάποιο γλυκό δώρο, τα παιδιά πρέπει να σταθούν στην καρέκλα και να απαγγείλουν ένα ποιηματάκι. Υπάρχει μάλιστα και ένα ρωσικό αστείο για τα τρία στάδια της ηλικίας των ανδρών: «Πιστεύεις στον Παππού Παγετό, δεν πιστεύεις στον Παππού Παγετό, είσαι ο ίδιος Παππούς Παγετός».

0.00. Ανοίγετε σαμπάνια υπό τον ήχο του ρολογιού του πύργου του Σωτήρος του Κρεμλίνου, και του ύμνου της Ρωσίας. Και αυτά οπωσδήποτε θα ακουστούν στην τηλεόραση. Ο ήχος του ρολογιού διαρκεί ένα λεπτό και μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να προλάβετε να ανοίξετε τη σαμπάνια, να βάλετε στα ποτήρια, να κάνετε από μέσα σας μια ευχή και να τσουγκρίσετε με τα πρόσωπα του στενού κύκλου σας ακριβώς στον 12ο κτύπο του ρολογιού. Την ικανότητα αυτή οι Ρώσοι την εξασκούν επί χρόνια, προκειμένου λοιπόν να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να εξασκηθείτε εκ των προτέρων.

0.10. Είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να τηλεφωνήσετε σε συγγενείς και φίλους, διότι η κινητή τηλεφωνία δεν αντέχει τον φόρτο. Ίσως στη χώρα σας να καταφέρνετε να πιάσετε γραμμή, αλλά στη Ρωσία τα πρώτα λεπτά του νέου έτους αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο. Κάθε χρόνο οι τεχνικοί θέτουν σε λειτουργία νέο εξοπλισμό ώστε να αντέξουν τον τρελό φόρτο που αντιμετωπίζει το σύστημα κινητής τηλεφωνίας, αλλά κάθε φορά αυτός αποδεικνύεται μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο.

New year in Russia
Πηγή: PhotoXPress

1.00. Βγαίνετε στο δρόμο για να ρίξετε βεγγαλικά και να κάνετε έλκυθρο. Ενώ στην Αμερική ο καταιγισμός από βεγγαλικά και τα συναφή γίνεται στις 4 Ιουλίου, στη Ρωσία η «πολεμική ατμόσφαιρα» εκτυλίσσεται την πρωτοχρονιά. Οι αρχές της πόλης προσπαθούν να ελέγξουν αυτή την όχι και τόσο ακίνδυνη ψυχαγωγία, καθορίζοντας για παράδειγμα ειδικούς χώρους για την εκτόξευση των βεγγαλικών, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν Ρώσο τη συνήθεια να εξαπολύσει μερικά στη γειτονιά του. Μετά τα μεσάνυκτα, οι Ρώσοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, μεγάλοι και μικροί, βγαίνουν στους δρόμους, όπου οι μεγαλύτεροι συνεχίζουν την βοτκοποσία ή την οινοποσία, ενώ οι μικρότεροι κάνουν έλκυθρο (με τα μικρά, παιδικά έλκυθρα) σε παγωμένες πλαγιές. Πολλές φορές βέβαια, οι μεγάλοι είναι τόσο «φτιαγμένοι» που δεν παίρνουν καν τα έλκυθρα των μικρών, αλλά κάνουν τσουλήθρα στις παγωμένες πλαγιές με τα ρούχα τους μόνο. Πραγματική απόλαυση.

 Βσέβολοντ Πούλια