ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Μόσχα, ένας γαστρονομικός παράδεισος γεύσης και κουλτούρας

Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν μέχρι το 2016 να διπλασιάσουν τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης, εστιάζοντας στην παραδοσιακή μοσχοβίτικη κουζίνα και στηρίζοντας τους μικρούς επιχειρηματίες

Αν και μητρόπολη και μάλιστα πολυπληθείς, η Μόσχα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρτς μαζικής εστίασης και δη με ποιοτικό, παραδοσιακό φαγητό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοτικών αρχών, κυριαρχούν οι καφετέριες-αλυσίδες, ενώ όσον αφορά τα εστιατόρια, είναι φανερή η έλλειψη ποικιλίας. Επιπλέον, στατιστικά, για μια καφετέρια ή ένα ρεστοράν στη Μόσχα αντιστοιχούν 1750 πελάτες, ενώ στο Λονδίνο 580 και στο Τόκιο 90. Προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, οι αρχές της πόλεις επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα των χώρων μαζικής εστίασης.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, όπως για παράδειγμα, να αναπτυχθεί το brand «Μοσχοβίτικη κουζίνα» και να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης στον γαστρονομικό τομέα με το άνοιγμα ποιοτικών εστιατορίων, καφετεριών και ενός δικτύου fast food. Θα ανοίξουν ακόμη και σχολές γαστρονομίας και μαγειρικής, όπου θα εκπαιδεύονται επαγγελματίες στον τομέα της μαζικής δημόσιας διατροφής. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μουσείο γαστρονομίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις θεατρικού τύπου και φεστιβάλ ρωσικής κουζίνας.

Οι αρχές της πόλης σχεδιάζουν να ανοίξουν σε περιοχές της Νέας Μόσχας μια μεγάλη αγορά χονδρικής, όπου θα πωλούνται προϊόντα ρώσων προμηθευτών και παραγωγών.

«Εναλλακτικοί χώροι» όπως βιβλιοθήκες

Λόγω του ότι οι αρχές κατανοούν το πρόβλημα της έλλειψης ενοικιαζόμενων χώρων στην πρωτεύουσα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν «εναλλακτικούς χώρους», όπως για παράδειγμα δώματα σπιτιών και βιβλιοθήκες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος εμπορίου και υπηρεσιών της Μόσχας, Αλεξάντρ Ιβανόφ, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν επιχειρήσεις εστίασης κατά πρώτο λόγο κοντά σε βιβλιοθήκες που βρίσκονται στο κέντρο της Μόσχας και οι οποίες αποτελούν πολυσύχναστα μέρη για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας.

Συμβούλια δημόσιας διατροφής

Ο Ιβανόφ ανέφερε πως για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης ενοικιαζόμενων χώρων διεξάγονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση ακίνητης περιουσίας της Μόσχας, προκειμένου το 25% των ελεύθερων χώρων που ανήκουν στο δήμο να χρησιμοποιηθούν ως μέρη δημόσιας εστίασης με προσιτές τιμές. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού της Μόσχας οι τόποι αυτοί δεν είναι πάρα πολλοί, ενώ και στη διάρκεια των διαγωνισμών για την παραχώρηση των επονομαζόμενων χώρων «ελεύθερης χρήσης», ένα μικρό καφέ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί μια τράπεζα ή ένα κατάστημα. Ο Ιβανόφ δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός συμβουλίου στην πόλη που θα είναι υπεύθυνο για θέματα δημόσιας διατροφής και θα εποπτεύει την υλοποίηση της ιδέας αυτής. Ανάλογα συμβούλια υπάρχουν στο Τορόντο και το Λονδίνο, τα οποία έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Ένας γνωστός εστιάτορας που δραστηριοποιείται στη Μόσχα και στο Λονδίνο, ο Αρκάντι Νόβικοφ, έχει ήδη αισθανθεί την επιδίωξη των αρχών να αλλάξουν την επικρατούσα αντίληψη στο ζήτημα της δημόσιας σίτισης. Όπως αναφέρει: «Οι αρχές της Μόσχας πραγματοποιούν ήδη πολλά βήματα.

Για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι άρχισαν να χορηγούν πιο γρήγορα τις άδειες για το άνοιγμα θερινών βεραντών και εστιατορίων, όπως και τις άδειες για πώληση αλκοόλ. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν μειωθεί κατά πολύ. Από την πείρα μου, μπορώ να πω ότι πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω επιθυμούν να ανοίξουν περισσότερα εστιατόρια και αρχίζουν πλέον να το καταφέρνουν. Ουσιαστικά, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ήδη τη βάση για ανάπτυξη και απομένει τώρα να βρεθούν οι επιχειρηματίες εκείνοι, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προκύπτουν. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μην διαθέτουν απαραίτητα επιχειρηματικές-επαγγελματικές γνώσεις στον τομέα του φαγητού, αλλά να έχουν απλώς αρκετές γνώσεις πάνω στη μαγειρική. Πολίτες όπως αυτοί, μπορούν να ανοίξουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ανάλογα “σπιτικά” εστιατόρια και στο εξής μπορούμε και εμείς να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Για τη Μόσχα θα αποτελέσει μια νέα προσέγγιση».

Ο Νόβικοφ είπε ότι αυτό το καλοκαίρι άνοιξε τέσσερις βεράντες και παρατηρεί ότι οι συνάδελφοί του κάνουν το ίδιο. Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που συμφέρει όλους, καθώς συμπεριλαμβάνει φόρους, τουριστικές υποδομές, και άνεση. Υποστηρίζει πως οι αριθμοί που αναφέρουν οι αξιωματούχοι αντανακλούν την πραγματικότητα και ότι σε ένα χρόνο τα πάντα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Καθότι, σε περίπτωση που υπάρξει η ανάλογη δυνατότητα, θα βρεθούν οπωσδήποτε ενδιαφερόμενοι να δραστηριοποιηθούν σε κάποιο σχετικό με το φαγητό τομέα.

Στήριξη στους επιχειρηματίες

Ο Αλεξέι Ζίμιν, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αφίσα του φαγητού» και ένας από τους ιδρυτές της καφετέριας Ragout, είναι πιο επιφυλακτικός όσον αφορά τις προθέσεις του δήμου της Μόσχας. Αναφέρει ότι η νέα αυτή πολιτική πρέπει να χαραχτεί συνυπολογίζοντας τις αληθινές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα και ότι στους επιχειρηματίες πρέπει να δοθούν τα εχέγγυα να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι αρχές μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης, αλλά μπορεί και να βασανίσουν τους επιχειρηματίες με μια σειρά από ελέγχους. Προκειμένου η ανάπτυξη της δημόσιας εστίασης στη Μόσχα να γίνει αισθητή, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα μεγάλα δίκτυα να μην «πνίξουν» τα μικρά μαγαζιά. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε μικρό αρτοποιείο θα βρεθεί αυτόματα χαμένο σε σχέση με ένα μεγάλο, όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων. Ωστόσο, αν ληφθεί η απόφαση ότι τα αρτοποιεία δεν θα είναι λιγότερα από έναν συγκεκριμένο αριθμό, τότε οι αρχές θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες βιωσιμότητας ώστε να αποφευχθεί το «λουκέτο».

Πηγή: Μαρίνα Ομπραζκόβα