Μια μοναδική συλλογή κοσμημάτων Ανάνοφ
Έκθεση του διάσημου σύγχρονου κοσμηματοπώλη Αντρέι Ανανοφ, με τίτλο: «Επιστροφή σε όσα έχουν χαθεί...» φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, από τις αρχές Αυγούστου.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 70η επέτειο του δημιουργού. Ένα από τα κύρια εκθέματα είναι το πασχαλινό αυγό με τίτλο «400 χρόνια του Βασιλικού Οίκου των Ρομανόφ», η δημιουργία του οποίου πήρε περίπου ένα χρόνο. «Στο κάτω μέρος απεικονίζονται η Μονή της Κοστρομά, όπου στέφθηκε ο Μιχαήλ, ο πρώτος τσάρος της δυναστείας των Ρομανόφ. Στο πάνω μέρος απεικονίζεται η εκθαμβωτική Αγία Πετρούπολη, όπου και τελείωσε η ιστορία των Ρομανόφ», εξηγεί ο Ανάνοφ. Στο εσωτερικό του αυγού βρίσκονται το αυτοκρατορικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, αλλά και τα πορτραίτα του αυτοκράτορα Νικολάου Ρομανόφ και της σύζύγου του. «Στόχος αυτής της δημιουργίας μου είναι να μείνει ως κομμάτι της ιστορίας, όπως το αυγό Faberge που φιλοτεχνήθηκε για την 300η επέτειο του Οίκου των Ρομανόφ», λέει ο κοσμηματοπώλης.
Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, εσωτερικές διακοσμήσεις, πασχαλινά αυγά, και τα έργα «Καθεδρικός ναός Σμόλνυ», «Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου» και «το Τζαμί Κολ Σαρίφ» από τη σειρά «Μεγάλοι ιεροί χώροι της Ρωσίας». «Δεν μου αρέσουν τα έργα χωρίς δραματική σύνθεση, οπότε το κάθε αυγό έχει τη δική του ιστορία δημιουργίας», λέει ο Ανάνοφ προσθέτοντας ότι στους επισκέπτες της έκθεσης θα δίνονται μικρά δώρα.
Ο Αντρέι Ανάνοφ γεννήθηκε το 1945 στο Λένινγκραντ. Με την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου, εργάστηκε για λίγο στο θέατρο, αλλά το 1974, εντελώς τυχαία , ξεκίνησε τη διαδρομή του στο κόσμημα, όταν μια μέρα στο σπίτι ενός φίλου του, είδε το γραφείο του πατέρα του φίλου του γεμάτο με εργαλεία κοσμηματοπώλη! Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 γνώρισε τη δόξα! Το 1999, στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο του. Τα έργα του γίνονται αποκλειστικά με το χέρι, και μερικά από αυτά βρίσκονται στις συλλογές της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, του βασιλιά της Ταϊλάνδης, του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, της Βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου... Το 1994, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αγία Πετρούπολη, της πρόσφερε ένα χρυσό κλαδάκι από βατόμουρο, με marion, πέτρες και διαμάντια. «Μετά από αυτό ακολούθησε χιονοστιβάδα προσφορών από βρετανικά περιοδικά: «Διαφημιστείτε σε μας για £ 6,000 τη σελίδα». Αναρωτήθηκα φωναχτά: «Ένας φτωχός ρώσος κοσμηματοπώλης παρουσιάζει κοσμήματα στη βασίλισσα σας και εσείς του ζητάτε χρήματα;» Σύντομα το Πασχαλινό αυγό Ανάνοφ τράβηξε την προσοχή των ειδικών Faberge, που του πρότειναν να βάλει τη σήμανση του μεγάλου οίκου στα δημιουργήματά του. Αρνήθηκε, πιστεύοντας ότι τα έργα του θα πρέπει να φέρουν το επώνυμό του.
Ο Οίκος Φαμπερζέ πρότεινε μια συμβιβαστική λύση και συμφώνησαν σε ένα διπλό brandmark: Faberge Ανάνοφ. Ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκε, δεδομένου ότι η σύμβαση αποδείχθηκε μη επικερδής. Ο Ανάνοφ απορρίπτει τις άμεσες συγκρίσεις με Faberge, λέγοντας ότι είναι ο διάδοχος του στυλ της Πετρούπολης εν γένει, και όχι των Faberge, που ήταν μοιραίο να γίνουν πιο διάσημα.
Τα κοσμήματα της Σοβιετικής Ένωσης γινόταν σε μια γραμμή παραγωγής, χύτευσης και σφράγισης. Επίσης, οι σοβιετικές αρχές απαγόρευσαν το συνδυασμό χρυσού και ασημιού, που συνιστά ίτο σύνολο της τεχνικής των περασμένων αιώνων: Τα διαμάντια στερεώνονται σε ασήμι τοποθετημένο σε χρυσό πλαίσιο για να προσθέσει ανθεκτικότητα.