ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Μεζέδες για να απολαύσετε τη βότκα σας

Η βότκα θεωρείται ρωσική εθνική παράδοση. Ακόμα περισσότερο, είναι ένα προϊόν εθνικής υπερηφάνειας. Υπάρχει μια κουλτούρα αιώνων που συνδέεται με το ποτό.

Βασικός κανόνας: Η βότκα πρέπει να είναι παγωμένη, ακόμα καλύτερα, να έχουμε τοποθετήσει το μπουκάλι με τη βότκα για λίγο έξω στο χιόνι. Στις νότιες χώρες, βέβαια, απλά, πρέπει να μπεί στην κατάψυξη. Η βότκα πίνεται σε μικρές δόσεις, δηλαδή, σε «σφηνάκια». Είθισται, μετά από κάθε σφηνάκι βότκας, να «τσιμπάμε» ένα μεζέ. Και εδώ ο ρωσικός γαστρονομικός πολιτισμός έχει να επιδείξει μια εκπληκτική ποικιλία και αφθονία όλων των ειδών μεζέδων και γευμάτων, που πάνε με τη βότκα.

1. Λαχανικά που παρασκευάζονται με διαφορετικούς τρόπους, όπως τουρσί, μαριναρισμένα, σε αλάτι

Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι τα αγγούρια, οι ντομάτες, το λάχανο με βακκίνια ή βατόμουρα, και τα μήλα Antonov (μια ρώσικη ξινόγλυκη ποικιλία μήλων). Τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα νόστιμα, όταν τα αφήσουμε στο ζουμί τους ή σε αλάτι μέσα σε δρύινα βαρέλια. Με τη βότκα συνήθως σερβίρονται δροσερά. Μερικές φορές, οι οικοδεσπότες το χειμώνα πριν στρώσουν το τραπέζι, για να παγώσουν οι μεζέδες τους, τους αφήνουν για λίγο έξω στο χιόνι.

2. Μανιτάρια, σε αλάτι ή μαριναρισμένα

Πρώτα απ’ όλα είναι τα βασιλομανίταρα και άλλα εδώδιμα βρώσιμα μανιτάρια της κάθε περιοχής. Για να τα σερβίρετε, βάζετε τα μανιτάρια σε ένα μπολ σαλάτας, ρίχνετε λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο ξηρό ή φρέσκο κρεμμύδι. Ιδιαίτερα νόστιμος μεζές είναι τα μανιτάρια σε αλάτι σιγοβρασμένα σε σμετάνα (γιαούρτι υψηλής λιπαρότητας) με πατάτες, καθώς και τα ψητά ή τα τηγανητά φρέσκα μανιτάρια.

3. Στη Ρωσία το πιο δημοφιλές ψάρι που ταιριάζει στη βότκα, είναι η ρέγκα

Την τεμαχίζουν και την γαρνίρουν με ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Συνήθως, αρωματίζεται με ηλιέλαιο και ξύδι. Κατά κανόνα, η ρέγκα σερβίρεται με ζεστές βραστές πατάτες με βούτυρο και ψιλοκομμένο άνηθο και συνοδεύεται με μαύρο ψωμί σίκαλης. Η τριάδα «βότκα – ρέγκα – πατάτες», είναι ο κλασσικός μεζές για βότκα.

4. Κόκκινο ή μαύρο χαβιάρι

Αν μιλάμε για το μαύρο χαβιάρι οξύρρυγχου, τότε η πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία είναι το χαβιάρι Βeluga. Το χαβιάρι, συνήθως σερβίρεται σε ένα μικρό κομμάτι λευκό ψωμί αλειμμένο με βούτυρο. Αν το χαβιάρι σερβίρεται ως ξεχωριστό πιάτο, και όχι ως μεζές, το βαζάκι με το χαβιάρι τοποθετείται σε πάγο.

5. Σάλα (είδος λιπαρού μπέϊκον) ή ζαμπόν

Το πιο νόστιμο μπέϊκον, ονομάζεται «ποτσερέβινα», και είναι λεπτό, συνήθως με τρία ή τέσσερα στρώματα κρέατος. Ιδιαίτερα νόστιμο είναι το καπνιστό λιπαρό μπέϊκον σάλα, με καψαλισμένη πέτσα, που αποκτά ένα ιδιαίτερα βελούδινο χρώμα κεχριμπαριού και έχει μοναδική γεύση. Το σάλο, συνήθως ψύχεται και συνοδεύεται με ωμά ξηρά κρεμμύδια ή με σκόρδο.

6. Κρέας ζελέ

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το κεφάλι του γουρουνιού ζελέ, σε ζωμό μοσχαρίσιου κρέατος και κόκορα (από τον τελευταίο, ο ζωμός αποκτά ένα πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση). Τα διάφορα ζελέ, παραδοσιακά σερβίρονται με το περίφημο ρώσικο χρέν, ή με μουστάρδα.

7. Ρώσικες κρέπες

Η παράδοση θέλει οι ρώσικες κρέπες (μπλινί)  να συνοδεύονται μόνο από βότκα. Οι ζεστές κρέπες αλείφονται με λιωμένο βούτυρο και γεμίζονται με σμετάνα και χαβιάρι, ενώ πασπαλίζονται με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της διάσημης ρώσικης γιορτής «μάσλενιτσα», με την οποία οι ρώσοι αποχαιρετούν τον χειμώνα.

8. Η διάσημη «ρώσικη σαλάτα» ολιβιέ, ή η άλλη γνωστή, αλλά σήμερα λιγότερο δημοφιλής σαλάτα, βινεγκρέτ 

Η σαλάτα ολιβιέ είναι ένα μείγμα από βραστά αυγά, πατάτα βραστή, σαλάμι ή βραστό κρέας, αγγουράκια τουρσί και φρέσκο αγγούρι, όλα ψιλοκομμένα και αρακά κονσέρβα που ανακατεύονται μαζί με σος από μαγιονέζα ή γιαούρτι. Τα υλικά για τη σαλάτα βινεγκρέτ είναι ξινολάχανο, βραστά παντζάρια κομμένα σε κύβους, φασόλια βραστά και αγγουράκι τουρσί, ανακατεμένα με ηλιέλαιο.

9. Σιβηριανά «πελμένι» ή «βαρένικι»

Η βότκα είναι το κλασσικό ποτό που συνοδεύει τα ζεστά ρώσικα ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σμετάνα, μαγιονέζα, και πασπαλίζονται με μαύρο πιπέρι. Ιδιαίτερα γευστικά είναι τα βαρένικι με πατάτες και μανιτάρια. Τα γαρνίρουν με μπόλικο τηγανισμένο σε ηλιέλαιο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

10. Γουρουνόπουλο, ψημένο στο φούρνο ή στο τηγάνι

Σερβίρεται με σμετάνα και χρέν. Κλασσικό ρώσικο πιάτο. Επίσης, μπορεί να το «γεμίσουμε» με φαγόπυρο και να το ψήσουμε στο φούρνο. Είναι θεϊκή η αίσθηση γεύσης, όταν μια ζεστή μπουκιά ψητού κρέατος σβήνεται από ένα σφηνάκι παγωμένης βότκας.

11. Βραστά ή ψητά κρέατα, βοδινό ή μοσχαρίσιο

Ολόκληρο κομμάτι κρέατος (μπουζενίνα) ή κρέας με κρούστα ζύμης, ψητό στο φούρνο. Πιάτα που απλά απαιτούν τη συνοδεία ενός σοβαρού και αγαπημένου ποτού, της βότκας.

12. Μπορς

Διαφορετικά είδη από παχιές κρεατόσουπες. Βασικά συστατικά της μπορς, είναι  τα παντζάρια και οι τομάτες. Η μπορς σερβίρεται με σμετάνα και ζεστά ψωμάκια  αλειμμένα με λάδι και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο σκόρδο. 

Πηγή: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ

Φωτογραφίες: Lori/Legion Media