ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Κοστρομά: Η πόλη στις όχθες του Βόλγα

Η Κοστρομά, μια από τις παλαιότερες ρωσικές πόλεις, βρίσκεται σε απόσταση 345 χλμ. από τη Μόσχα. Μαζί με το Σεργκέγεφ Πασάντ, το Ροστόφ, το Γιαροσλάβλ, το Σούζνταλ, το Βλαντίμιρ και άλλες πόλεις, αποτελούν στο λεγόμενο «Χρυσό δακτυλίδι της Ρωσίας».

Το ονομαζόμενο «Χρυσό δακτυλίδι της Ρωσίας», περικλείει τις μεσαιωνικές πόλεις της Ρωσίας στις οποίες διασώθηκαν μοναδικά αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Η Κοστρομά είναι μια από αυτές.

Η μετάβαση στην παλιά πόλη μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Νυχτερινό τρένο Μόσχα-Κοστρομά αναχωρεί καθημερινά από τον σταθμό του Γιαροσλάβλ. Το ταξίδι διαρκεί περίπου επτά ώρες. Κάτι που μοιάζει αδικαιολόγητα πολύ. Πολύ πιο άνετο και ταχύτερο είναι να πάτε με δικό σας αυτοκίνητο. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο θα είναι άνετη (η ποιότητα του οδοστρώματος είναι καλή) και το σημαντικότερο, ενδιαφέρουσα, μια και θα διασχίσετε μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορικές πόλεις κοντά στη Μόσχα. Από την εθνική οδό Μ8, από την πρωτεύουσα, μέσω του Κορολιόβ, του Περεσλάβ Ζαλέσκι, του Ροστόβ, θα φτάσετε στο Γιαροσλάβλ, από όπου, παίρνοντας την οδική αρτηρία Α113, πηγαίνετε μέχρι τον τελικό προορισμό.

Ιστορία ανά τους αιώνας

Κοστρομά: Η πόλη στις όχθες του ΒόλγαΗ Κοστρομά ιδρύθηκε το 1152 από τον πρίγκιπα του Σούζνταλ, Γιούρι Ντολγκορούκι, στη διάρκεια της εκστρατείας του στη γη του Βουλγάρων του Καζάν. Για μεγάλο διάστημα τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά για την πόλη. Υπέστη τις επιδρομές των Ταταρο-μογγόλων, και την καταστροφή στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των πριγκιπάτων της Μόσχας και της Τβερ. Τον 15ο αιώνα η Κοστρομά είχε καεί επανειλημμένα. Έπρεπε να φτάσει ο 17ος αιώνας για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι φήμες για τη δεξιότητα των ντόπιων αγιογράφων, βυρσοδεψών, σιδηρουργών, κατασκευαστών και άλλων ειδικών σε διάφορες τέχνες, είχαν κυκλοφορήσει σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Σήμερα, είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη στον Βόλγα με πληθυσμό περίπου 275 χιλ. κατοίκους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Κοστρομά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια προωθείται ενεργά ο τουρισμός, οι πλατείες καλλωπίζονται και γεμίζουν με πράσινο, τα μνημεία συντηρούνται, ανοίγουν νέα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, προγραμματίζονται κάθε είδους εκδρομές, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε όσους έρχονται να δουν την πόλη.

Εδώ και κάποια χρόνια ο αριθμός εκείνων που θέλουν να γνωρίσουν την Κοστρομά αυξάνεται διαρκώς και κόσμος καταφθάνει εδώ, όχι μόνο στις γιορτές και τα σαββατοκύριακα. Ορισμένοι μάλιστα έρχονται από τη Μόσχα για μία και μόνο μέρα, παρόλο που η Κοστρομά είναι η πιο μακρινή από την πρωτεύουσα, πόλη του «Χρυσού δακτυλιδιού». «Ηρωϊκές» -με μια πρώτη ματιά- πράξεις όπως αυτή, είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η εκπληκτικής ομορφιάς πόλη είναι γνωστή κατά πρώτο λόγο για τα αρχιτεκτονικά μνημεία και τη λαογραφική της κληρονομιά.

Σαν την Αγία Πευτρούπολη

ΚοστρομάΜε το που θα βρεθείς στον κέντρο, στην πλατεία Σουσάνινσκαγια, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι έφτασες στην Αγία Πετρούπολη. Τους επισκέπτες δεν υποδέχονται τα μεσαιωνικά ρωσικά ξύλινα κτίσματα, τα οποία έχεις την εντύπωση ότι θα δεις ταξιδεύοντας στο «Χρυσό δακτυλίδι», αλλά αυστηρού ρυθμού κλασσικά κτίρια του 18ου αιώνα. Στη σύνθετης μορφής πλατεία υπάρχουν το πρώην κτίριο του στρατιωτικού συντάγματος, το σπίτι του στρατηγού Μπορστσόφ, στο οποίο κατέλυε στη διάρκεια των επισκέψεών του στην πόλη ο αυτοκράτορας Νικόλαος Α΄ με το γιο του Αλέξανδρο Β΄, εμπορικοί χώροι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά τη φωτιά του 1773 και που θυμίζουν με τις πολυάριθμες αψίδες τους την ιταλική αρχιτεκτονική.

Το πιο ενδιαφέρον στην πλατεία είναι το κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το οποίο κατασκευάστηκε το διάστημα 1824-1827 με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα. Πάνω από το μεγάλο κτίριο με την αυστηρή πρόσοψη και τις κολώνες, υψώνεται ο πύργος παρατήρησης. Την κατασκευή αυτή θεωρούσαν παράξενη οι σύγχρονοί της. Θεωρείται ότι ο αυτοκράτορας Νικόλαος Α΄, μετά την επίσκεψή του στην Κοστρομά, έτρεφε θαυμασμό για το κτίριο, το οποίο απέκτησε τη φήμη της καλύτερης πυροσβεστικής μονάδας στη ρωσική επαρχία.

Μνημείο Ορθοδοξίας

Βασικό τουριστικό και ορθόδοξο αξιοθέατο είναι το αρχιτεκτονικό μνημείο της μεσαιωνικής Ρωσίας, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και Υπατίου. Σύμφωνα με την παράδοση τη μονή, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα, ίδρυσε στις αρχές του 14ου αιώνα ο Τάταρος άρχοντας Τσετ, όταν έγινε καλά από μια σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, οι ιστορικοί θεωρούν ότι το μοναστήρι εμφανίστηκε πιο νωρίς, περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα. Η καταπληκτική εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τους πέντε επιχρυσωμένους τρούλους κρύβεται πίσω από τα λευκά τείχη που την περιβάλλουν. Ύστερα από εντολή του Μιχαήλ Φιόντοροβιτς Ρομανόφ, κατά μήκος του δυτικού τείχους του μοναστηριού ανοικοδομήθηκε η «Νέα πόλη».

Αυτή περιστοιχίστηκε από ψηλά τείχη με δυο θύρες και τρεις πύργους. Ο μεσαίος από αυτούς (γνωστός και ως «Πράσινος», από το χρώμα της κεραμιδένιας στέγης) με οκτάεδρο πέτρινο τοίχωμα, δημιουργήθηκε στο μέρος όπου στις 19 Μαρτίου 1613 σταμάτησε η πορεία, η οποία ξεπροβόδιζε τον Μιχαήλ Φιόντοροβιτς στη Μόσχα, μετά την εκλογή του για το θρόνο. Στο ίδιο σημείο φυλάσσεται και ένα σημαντικό κειμήλιο της Ορθοδοξίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για την οποία συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρη τη Ρωσία.

Η Κοστρομά είναι ιδιαίτερα όμορφη τις βραδινές ώρες. Μετά τον περίπατο και τη γνωριμία με τα αξιοθέατα, πρέπει οπωσδήποτε μετά να κάνετε μια βόλτα με το πλοιάριο. Οι βραδινές εικόνες της πόλης και το βαθυκόκκινο ηλιοβασίλεμα που απλώνεται τριγύρω, πλέοντας στο Βόλγα, είναι πραγματικά κάτι το μαγευτικό.