ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Η ιστορία της ρωσικής ντάτσας από τον Τσέχοφ μέχρι σήμερα

Στη Ρωσία το καλοκαίρι, πολλοί κάτοικοι των πόλεων δραπετεύουν στις ξακουστές ντάτσες-αγροικίες, μια παράδοση που έχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή των Ρώσων. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν από την Επανάσταση του 1917, τα εξοχικά σπίτια ήταν σαν κτήματα, όπως απεικονίζονται στον «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ. Εξοχικό σήμαινε ένα παλιό ξύλινο σπίτι με μια βεράντα, έναν μπάτλερ, περίπατοι μετά το γεύμα, οικογενειακές συναυλίες, αναγνώσεις τα βράδια. Το χειμώνα, οι άνθρωποι επέστρεφαν πίσω στην πόλη. 

Μετά την Επανάσταση, τα πάντα άλλαξαν. Τέτοια κτήματα στιγματίστηκαν ως «αστικά» και κατασχέθηκαν από το κράτος. Η ζωή στη νέα Ρωσία απαιτούσε από όλους να εργαστούν, να μην κάθονται γύρω από το τραπέζι να πίνουν τσάι και να βολτάρουν μέσα σε καταπράσινα μονοπάτια.

Στις αρχές της σοβιετικής εποχής, δόθηκαν εξοχικές κατοικίες μόνο σε αστέρες του πολιτισμού, της επιστήμης και σε ανώτατους αξιωματούχους.

Ο νομπελίστας ρώσος ποιητής και συγγραφέας Μπορίς Παστερνάκ, πέρασε πάνω από 20 χρόνια στο εξοχικό σπίτιτου στο Περεντέλκινο (περιοχή της Μόσχας). Οι γείτονές του ήταν επίσης διάσημοι - για παράδειγμα, ο δημοφιλής ρώσος παιδικός ποιητής ΚορνέιΤσουκόβσκι, 1958.

Το εξοχικό σπίτι ήταν επίσης ένας παράδεισος για όσους αναζητούσαν προστασία της ιδιωτικής ζωής τους - ένα νησί εσωτερικής εξορίας στη Σοβιετική Ένωση. 

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η σοβιετική κυβέρνηση διένει με οικόπεδα. Ήταν μικρά κομμάτια γης (600 τετραγωνικά μέτρα), κοινώς γνωστά ως «εξακοσάρια». Οι ιδιοκτήτες ντάτσας έχτιζαν μικρά σπιτάκια στα οικόπεδα και η υπόλοιπη γη χρησιμοποιούνταν για γεωργία επιβίωσης, δηλαδή καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά στέλνονταν στη ντάτσα για τρεις μήνες με τις μητέρες ή τους παππούδες τους. Εδώ ερωτεύονταν για πρώτη φορά, μάθαιναν ποδήλατο, κολύμπι στη λίμνη και πήγαιναν για ψάρεμα. 

Πολλά έχουν αλλάξει κατά τον 21ο αιώνα. Τώρα μπορεί κανείς να αγοράσει όση γη θέλει για να φτιάξει ντάτσα, και μερικά εξοχικά σπίτια δεν θυμίζουν πλέον τα τυπικά ρωσικά ξύλινα σπίτια, αλλά μοιάζουν περισσότερο με εξοχικές κατοικίες. Αλλά εξακολουθούν να ονομάζονται ντάτσες όπου πολλές οικογένειες περνούν τα καλοκαίρια τους. Όλη η οικογένεια πηγαίνει εκείγια λίγους μήνες, ενώ μόνο οι καημένοι πατεράδες (ή ο προστάτης της οικογένειας) πρέπει να ταξιδεύει πέρα δώθε στην πόλη για δουλειά.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία της εξοχικής κατοικίας στο πάρκο Σοκόλνικι της Μόσχας. Οι σπάνιες φωτογραφίες προέρχονται από το Κρατικό Κεντρικό Αρχείο της Μόσχας και η έκθεση διήρκεσε μέχρι τις 5 Ιουλίου 2015. 

Πηγή: " Η Σύγχρωνη Ρωσία"