ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Ένα Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Σιβηρίας

Το Ιρκούτσκ βρίσκεται στη Σιβηρία, στις όχθες του ποταμού Αγγαρά, στο σημείο της συμβολής του με τον Ιρκούτ, απ’ όπου προέρχεται και το όνομά του. Η πόλη ιδρύθηκε το 1661, και είναι κατά 42 έτη αρχαιότερη από την Αγία Πετρούπολη.

Το Ιρκούτσκ υπήρξε πόλη εμπορική, συνδέοντας εμπορικά δρομολόγια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ τον 19ο αιώνα αποτέλεσε τόπο πολιτικής εξορίας. Σήμερα, αποτελεί κέντρο πολιτισμού, βιομηχανίας και επιστημονικής έρευνας, ένας από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Σιβηρία. Συνήθως, οι ταξιδιώτες μένουν εκεί 2-3 μέρες, μιας και η πόλη είναι κόμβος μετεπιβίβασης καθ' οδόν προς τη λίμνη Βαϊκάλη, την βαθύτερη λίμνη του πλανήτη.

Παρασκευή

14:00 Δόξα αιώνια στους ήρωες

Η αφετηρία για μια βόλτα στην πόλη είναι η αποβάθρα Νίζνιαγια (η “Κάτω αποβάθρα”), ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Ιρκούτσκ. Στη θέση της υπήρξε παλιότερα η προβλήτα όπου έδεναν τα πλοία που προσέγγιζαν την πόλη μέσω του Αγγαρά. Από δω ξανοίγεται μια θαυμάσια θέα στον ποταμό, κι αν στρέψετε πίσω το βλέμμα θα αντικρύσετε τον ορθόδοξο ναό της Θεοφανείας, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα και είναι ένα από τα παλιότερα πετρόκτιστα κτίρια της πόλης.

Από την πεζογέφυρα πάνω από τον δρόμο, μπορείτε να προχωρήσετε στο μνημείο της Νίκης. Αποτελείται από δύο μέρη: Την κεντρική στήλη πάνω στην οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα των Ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης που κατάγονται από το Ιρκούτσκ, και την Αιώνια Φλόγα. Στη βάση του βρίσκεται το πόστο των μαθητών. Εκεί πολλοί μαθητές γυμνασίου συμμετέχουν στην τιμητική φρουρά της Αιώνιας Φλόγας. Στέκονται όρθιοι και “φρουρούν” το μνημείο. Στην πλατεία βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τις Δημοτικές αρχές, και οι ντόπιοι το αποκαλούν “γκρι κτίριο”.

17:00 Δεκεμβριανή εξέγερση

Στην οδό Δεκεμβριανών, η οποία βρίσκεται δίπλα στην αποβάθρα, μπορείτε να κάνετε βόλτες με τις ώρες. Είναι μία από τις παλιότερες οδούς στην πόλη, και το όνομά της το έλαβε προς τιμήν των μαχών που διαδραματίστηκαν εδώ τον Δεκέμβριο του 1917, ανάμεσα σε επαναστάτες και αντεπαναστάτες. Σ' αυτό το δρόμο στέκονται ακόμη και σήμερα ξυλόπηκτα διώροφα σπίτια του 19ου αιώνα. Εδώ διέμεναν κάποτε οικογένειες της ρωσικής αριστοκρατίας. Οι δούκες Βολκόνσκι, Γκολίτσιν, Τρουμπετσκόι.

19:00 Δείπνο στην οδό Καρλ Μαρξ

Από την οδό Δεκεμβριανών μπορείτε να στρίψετε στην οδό Καρλ Μαρξ, που είναι και η κεντρική λεωφόρος της πόλης, και να επιλέξετε ένα εστιατόριο ανάλογο του γούστου σας. Σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε το ιταλικό εστιατόριο “Prego” που βρίσκεται στη διεύθυνση Καρλ Μαρξ 15α.

Εάν δεν είστε λάτρης της ιταλικής κουζίνας, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το “Χαν-Μπούουζα” (Καρλ Μαρξ, 38). Εδώ σερβίρουν τοπικά πιάτα της μπουριατιανής κουζίνας, τα “μπούουζ”, τα οποία είναι γνωστά στη Ρωσία ως “πόζι”. Το σχήμα τους προσομοιάζει σε γιούρτα (παραδοσιακή νομαδική σκηνή). Από τα μπουριατιανά το “μπούουζα” μεταφράζεται ως “τυλιγμένο με ζύμη”.

21:00 Η νυχτερινή ζωή της πόλης

Για την αρχή της βραδιάς, σας συμβουλεύουμε να ρίξετε μια ματιά στο Harat’s Pub, στην οδό Οκτιάμπρσκοϊ Ρεβολιούτσιι 1. Τα Σαββατοκύριακα εδώ γίνονται συναυλίες τοπικών συγκροτημάτων, παίζουν νταρτς, κάνουν διαγωνισμούς Ποίησης και πολλά άλλα. Σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε τα clubs “Μεγκαπόλις” και “Ιζιούμ” (Ουλάν-Μπάτορσκαγια 4).

Σάββατο

10:00

Ξεκινήστε τη μέρα σας στο Καφέ “Monet” στην οδό Γκαγκάρινσκαγια 42. Εδώ, μαζί με τον πρωινό καφέ σας, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην αποβάθρα Γκαγκάρινσκαγια.

13:00 Βουτιά στον ρωσικό πολιτισμό

Στο 47ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου Μπαϊκάλσκι, βρίσκεται το αρχιτεκτονικό και εθνογραφικό Μουσείο “Ταλτσί”. Πρόκειται για ένα μοναδικό συγκρότημα μνημείων αρχιτεκτονικής της περιόδου του 17ου-20ου αιώνα. Αυτό το μουσείο ανήκει στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων υπαίθριων μουσείων της Ρωσίας. Η έκτασή του είναι 67 εκτάρια, και περιλαμβάνει πάνω από 40 μνημεία αρχιτεκτονικής και ξυλογλυπτικής από τη ζωή των αγροτικών οικισμών της Σιβηρίας κατά τον 17ο αιώνα. Το Μουσείο κάνει ειδικά αφιερώματα κατά τις περιόδους εορτών: Χριστούγεννα, Πάσχα, του Αγίου Πνεύματος και τις Απόκριες. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με το λεωφορείο που ξεκινά από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Ιρκούτσκ (Οκτιάμπρσκοϊ Ρεβολιούτσιι 11), ή να κλείσετε ατομική ξενάγηση από το ξενοδοχείο σας.

Επόμενη στάση – Λιστβιάνκα. Εδώ βρίσκεται το Σαμάν-Κάμεν (η Πέτρα του σαμάνου), το σύμβολο της Βαϊκάλης. Απέναντί του θα βρείτε την εμπορική ζώνη, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε καπνιστό σολομό Βαϊκάλης και να προμηθευτείτε μεμοραμπίλια.

20:00

Έχοντας επιστρέψει στο Ιρκούτσκ, να επισκεφτείτε το ρωσικό εστιατόριο “Ρασόλνικ”. Ο σεφ του εστιατορίου θα σας ευχαριστήσει με μπορς με ξερά δαμάσκηνα, αλατισμένο ψάρι και γνήσιο τσάι με βότανα της Βαϊκάλης. Καλύτερα να κλείσετε τραπέζι από πριν.

Κυριακή

Η ιστορία του Ιρκούτσκ συνδέεται από παλιά με την ιστορία της εξορίας. Όταν απαγορεύτηκε η θανατική ποινή, υποκαταστάθηκε από τον λεγόμενο “πολιτικό θάνατο”. Ο καταδικασμένος στερούνταν όλων των κοινωνικών και πολιτικών προνομίων, και τον εκτόπιζαν σε κάποια απομακρυσμένη περιφέρεια. Συχνά οι κατάδικοι, που ήταν δημόσιοι λειτουργοί, αριστοκράτες, πολιτικοί, μεταβάλονταν σε διαφωτιστές της τοπικής κοινωνίας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου.

13:00

Το περιφερειακό ιστορικό Μουσείου των Δεκεμβριστών βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ιρκούτσκ. Αποτελείται από δύο κτήματα με ιστορικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές οδούς. Εκείνες των Σ.Π. Τρουμπετσκόι και Σ.Γ. Βολκόνσκι. Εγκανιάστηκαν το 1970 και το 1985 αντίστοιχα. Μέσα σ' αυτά τα σπίτια εκτίθενται αυθεντικά τεκμήρια, τα υπάρχοντα των οικογενειών των Δεκεμβριστών. Ιδιαίτερη αξία μέσα στη συλλογή του Μουσείου έχουν τα μουσικά όργανα που άνηκαν στη Μαρία Βολκόνσκαγια. Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο πυραμιδοειδές πιάνο που λειτουργεί, και ένα σπάνιο μουσικό κουτί ελβετικής κατασκευής των μέσων του 19ου αιώνα. Οι ξεναγήσεις στο Μουσείο πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 13:00 και 15:00. Τηλέφωνο για πληροφορίες: (3952) 53-62-58.

Πηγή: http://rbth.gr/arts/travel/2013/08/23/ena_sabbatokyriako_stin_proteyoysa_ti_anatoliki_sibiria_24409.html