ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Χρήσιμες ταξιδιωτικές πληροφοριές για τη Ρωσία

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα μέρος του «οδηγού» που λαμβάνει ο κάθε πελάτης μας, λίγες μέρες πριν ταξιδέψει για Μόσχα. Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει το πρόγραμμα των ραντεβού σας, τον οδηγό της πόλης που πρόκειται να επισκεφτείτε, αλλά και... την πρόγνωση καιρού και την τρέχουσα αντιστοιχία συναλλάγματος!


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – GREENCORRIDOR
Μέχρι 3 χιλ. δολάρια τοις μετρητοίς (σε όποιο συνάλλαγμα και αν τα μεταφέρετε).
Από 3 χιλ και πλέον χρήζει ειδικής δήλωσης (Redcorridor).


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – MIGRATIONCARD
Κατά κανόνα, στο αεροπλάνο διανέμεται μια ειδική δήλωση (migrationcard), την οποία την συμπληρώνετε με τα στοιχεία του διαβατηρίου, ημ/νίες άφιξης, αναχώρησης και τόπο διαμονής (voucherξενοδοχείο COSMOS). Θα χρειαστεί να την υποδείξετε στο passportcontrol, στο ξενοδοχείο, και φεύγοντας από τη χώρα.


Ώρα Μόσχας:
το καλοκαίρι, +1 ώρα, ενώ το χειμώνα, +2 ώρες από την ώρα Ελλάδος
Ώρα Κιέβου
Ίδια με την ώρα Ελλάδος


Τηλέφωνα:
Εσωτερικά Ρωσίας από ρωσικό κινητό:
Σταθερά Μόσχας: + 7 495 (ΧΧΧ ΧΧ ΧΧ)
Κινητά Μόσχας + 7 (9ΧΧ ΧΧΧ ΧΧ ΧΧ)
Εσωτερικά Ουκρανίας από ουκρανικό κινητό:
Σταθερά Κιέβου: + 38 044 (ΧΧΧ ΧΧ ΧΧ)
Κινητά Κιέβου: + 38 097(ΧΧΧ ΧΧ ΧΧ)
Για να πάρετε στην Ελλάδα:
από κινητό: +30 (2310 ΧΧΧΧΧΧ)

από σταθερό: 8 – 10 – 30 (2310 ΧΧΧΧΧΧ)
Ταξί:
Ραδιο-ταξί, τηλ. +7 495 999 99 99
Economy-class: ~25 ευρώ/ώρα (ώρα αναμονής – 30λ. μετά την παραγγελία).
Business-class: ~35/45 ευρώ/ώρα (ώρα αναμονής – 15λ μετά την παραγγελία).


ΓΛΩΣΣΑ
Το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται στη ρωσική γλώσσα πήρε το όνομά του από τον μοναχό Κύριλλο, που το εφηύρε το 9ο αιώνα. Ορισμένα γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου είναι κοινά με αυτά του λατινικού, αλλά αντιπροσωπεύουν τελείως διαφορετικούς ήχους. Πολλοί Ρώσοι που έρχονται σ' επαφή με τουρίστες μιλούν ανεκτά αγγλικά και οι περαστικοί στους δρόμους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν, αν τους ζητήσετε κάποια πληροφορία. Η γνώση έστω και ελάχιστων ρωσικών λέξεων εκ μέρους του επισκέπτη εκλαμβάνεται ως ένδειξη σεβασμού και εκτιμάται ιδιαιτέρως.

ΤΟΠΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
- Το Ρωσικό νόμισμα είναι το ρούβλι που γράφεται (рубль) ή για συντομία р. ή (руб). Οι μεγάλες αξίες κυκλοφορούν σε χαρτονομίσματα που φέρουν εικόνες ρωσικών πόλεων, ενώ υπάρχουν και νομίσματα μικρής αξίας. Κάθε ρούβλι διαιρείται σε 100 καπίκια. Τα καπίκια κυκλοφορούν μόνο σε κέρματα. Τα σχέδια των χαρτονομισμάτων άλλαξαν πολλές φορές τη δεκαετία του '90. Το 1998 το ρούβλι ανατιμήθηκε και εκδόθηκαν νέα χαρτονομίσματα. Η αξία του διαιρέθηκε με το χίλια και έτσι τα 1.000 ρούβλια μετατράπηκαν σε 1 ρούβλι. Έτσι υπάρχουν πλέον χαρτονομίσματα των 10, 50, 100 και 500, 1.000 και 5.000 ρουβλίων.
- Το Ουκρανικό νόμισμα είναι το γρίβενι που γράφεται (гривна). Το γρίβενι ήταν το νόμισμα της αρχαίας Ρωσίας. Οι μεγάλες αξίες κυκλοφορούν σε χαρτονομίσματα των50, 100, 200, 500, υπάρχουν και χαρτονομίσματα μικρών αξιών όπως 1, 2, 5, 10, 20. Κάθε γρίβενι διαιρείται σε 100 καπίκια. Τα καπίκια κυκλοφορούν μόνο σε κέρματα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
- 1 ευρώ ~ 40 ρούβλια (περίπου)
Η προμήθεια αποτελεί 2-5% από την αναγραφόμενη τιμή.
Μπορείτε να προμηθευτείτε ρούβλια και έξω από τη Ρωσία, αλλά είναι περιττός κόπος, διότι σε όλη την πόλη και στο αεροδρόμιο υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος, (ακόμη και ΑΤΜ που κάνουν συνάλλαγμα) ορισμένα από τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο. Αν τα χαρτονομίσματα έχουν κάποιο ψεγάδι – όπως σχίσματα, λεκέδες από μελάνι ή νερό – θεωρούνται άκυρα και δεν θα γίνουν δεκτά στα ανταλλακτήρια, όπως και τα κέρματα. Όταν ολοκληρώνεται η συναλλαγή εκδίδεται μια απόδειξη. Όλες οι αποδείξεις πρέπει να φυλάσσονται διότι μπορεί να ζητηθούν στο τελωνείο φεύγοντας από τη χώρα, μαζί με τη δήλωση που συμπληρώσατε κατά την άφιξή σας στη Ρωσία.
- 1 ευρώ ~ 12 γρίβενι (περίπου). Μπορείτε να προμηθευτείτε γρίβενι και έξω από τη Ουκρανία, αλλά είναι περιττός κόπος, διότι σε όλη την πόλη και στο αεροδρόμιο υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος, (ακόμη και ΑΤΜ που κάνουν συνάλλαγμα) ορισμένα από τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο. Για να κάνετε συνάλλαγμα σε τράπεζα θα πρέπει να έχετε μαζί το διαβατήριό σας. Αν τα χαρτονομίσματα έχουν κάποιο ψεγάδι – όπως σχίσματα, λεκέδες από μελάνι ή νερό – θεωρούνται άκυρα και δεν θα γίνουν δεκτά στα ανταλλακτήρια, όπως και τα κέρματα. Όταν ολοκληρώνεται η συναλλαγή εκδίδεται μια απόδειξη. Όλες οι αποδείξεις πρέπει να φυλάσσονται

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τα περισσότερα αξιοθέατα όσο της Ρωσίας τόσο της Ουκρανίας λειτουργούν από τις 10 ή 10.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ, ενώ μία μέρα την εβδομάδα παραμένουν κλειστά. Επίσης κλείνουν μια μέρα στα τέλη του μήνα για καθάρισμα. Τα πάρκα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανακτόρων, συνήθως λειτουργούν από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ
Οι τρόποι συμπεριφοράς των Ρώσων καθώς και των Ουκρανών πολιτών σταδιακά εξευρωπαΐζονται. Ο διαχωρισμός του πληθυντικού «βι» από το πιο οικείο «τι» για το «εσύ» δεν έχει πάψει να ισχύει. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι νεαροί πρέπει να δίνουν τη θέση τους στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους κινηματογράφους, τα μουσεία, τα θέατρα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνήθως σε αυτά τα μέρη υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Οι λειτουργίες συνήθως διαρκούν αρκετές ώρες, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνετε για λίγο. Φροντίστε να τηρήσετε τους ενδυματολογικούς κανόνες: δεν επιτρέπονται τα σορτς, οι άντρες πρέπει να βγάζουν τα καπέλα τους και οι γυναίκες να καλύπτουν του ώμους και το στήθος τους και κατά προτίμηση να φορούν καπέλο ή μαντίλι. Στις εκκλησίες των πόλεων δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στα μοναστήρια οι γυναίκες που φορούν παντελόνι δεν γίνονται δεκτές. Οι σημαντικότερες Λειτουργίες γίνονται το απόγευμα του Σαββάτου, το πρωί της Κυριακής και στις εκκλησιαστικές γιορτές. Στις πρωτεύουσες καθώς και στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπάρχουν και λειτουργούν ναοί άλλων δογμάτων εκτός του ορθοδόξου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί ως προς το τι μπορεί να φωτογραφίσει ο επισκέπτης. Στα μουσεία θα σας ζητήσουν να πληρώσετε ξεχωριστό εισιτήριο για να βγάλετε φωτογραφίες ή να τραβήξετε βίντεο – τα τρίποδα και τα φλας απαγορεύονται.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 220V. Οι πρίζες δέχονται διπολικά φις, αλλά σε ορισμένες από τις παλιές σοβιετικές, τα σύγχρονα ευρωπαϊκά φις, που έχουν πιο χοντρές άκρες, δεν ταιριάζουν. Οι αμερικανικές συσκευές χρειάζονται μετασχηματιστή ρεύματος από τα 220 στα 110V. Μετασχηματιστή θα βρείτε εύκολα και στην Μόσχα και στο Κίεβο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Παρά τα τρομακτικά ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη μαφία, στη Μόσχα και το Κίεβο οι τουρίστες καθώς και οι απλοί επισκέπτες δεν διατρέχουν κανένα σοβαρό κίνδυνο. Η μαφία που προβάλλεται υπερβολικά από ΜΜΕ, δεν ασχολείται με τους τουρίστες, που είναι σαφώς φτωχότεροι από τους Ρώσους και Ουκρανούς επιχειρηματίες. Το μόνο που πρέπει να ανησυχεί τους επισκέπτες είναι οι μικροκλέφτες, αλλά και αυτούς μπορεί κανείς να τους αποφύγει αν λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις ,όπως παντού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολλά φαρμακεία της Μόσχας και του Κίεβου λειτουργούν όλο το 24ωρο έχουν οποιοδήποτε φάρμακο ζητήσετε και είναι σχετικά πιο φτηνά σε σχέση με τη Δύση. Πωλούν πολλά εισαγόμενα φάρμακα, ορισμένα από τα οποία αναγράφουν τις οδηγίες στα ρωσικά /ουκρανικά και άλλα στη γλώσσα της χώρας παραγωγής τους.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Αποφεύγετε το νερό τις βρύσης που μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα. Ως προς το φαγητό, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Η Ρωσία και η Ουκρανία περνά σταδιακά στην εποχή του πλαστικού χρήματος. Σήμερα, οι κυριότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα εστιατόρια και καταστήματα. Οπουδήποτε αλλού, όμως, χρησιμοποιούνται μετρητά

ΨΩΝΙΑ
Παντού θα βρείτε ενδιαφέροντα και όμορφα αναμνηστικά, από μικρές κονκάρδες, που κοστίζουν ελάχιστα, μέχρι διακοσμητικά κουτιά ζωγραφισμένα στο χέρι και σαμοβάρια που μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Το πρώην σοβιετικό καθεστώς ενθάρρυνε την ενασχόληση με τις παραδοσιακές τέχνες, έτσι πολλοί άνθρωποι σήμερα συνεχίζουν να φτιάχνουν αντικείμενα όπως λακαρισμένα κουτιά και μπολ, κούκλες, ξύλινα παιχνίδια και σκάκια εφαρμόζοντας τις παλιές τεχνικές. Ενδιαφέροντα είναι και τα αναμνηστικά της σοβιετικής εποχής. Τέλος, η Ρωσία είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε βότκα και χαβιάρι.

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΛΑΚΑ
Τα εξαίρετα, ζωγραφισμένα στο χέρι, λακαρισμένα κουτιά Πάλεχ κοστίζουν ακριβά. Η τέχνη της ζωγραφικής μινιατούρας πάνω σε αντικείμενα από πεπιεσμένο χαρτί ανάγεται στο 18ο αιώνα. Τεχνίτες από τέσσερα χωριά – Πάλεχ, Φεντόσκινο, Μστέρα και Χόλουι – φτιάχνουν ακόμη τέτοια αριστουργήματα. Τα μοτίβα βασίζονται σε ρωσικά παραμύθια και θρύλους.

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΓΚΖΕΛ
Τα κεραμικά με γαλονόλευκα σχέδια κατασκευάζονται στο Γκζέλ, μια περιοχή κοντά στη Μόσχα. Μπορεί να είναι από αγαλματίδια μέχρι οικιακά σκεύη. Είναι δημοφιλή τόσο στους Ρώσους όσο και στους τουρίστες.

ΚΟΥΚΛΕΣ ΜΑΤΡΙΟΣΚΑ
Οι κούκλες αυτές μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη. Οι παραδοσιακές είναι και οι ωραιότερες, αλλά πολύ δημοφιλείς είναι και αυτές που απεικονίζουν πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΑΜΟΒΑΡΙ
Τα σαμοβάρια διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Αν θέλετε να εξάγετε σαμοβάρι κατασκευασμένο πριν από 1945, θα χρειαστείτε ειδική άδεια.

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ
Ο μαλαχίτης, το κεχριμπάρι, ο ίασπις και άλλα ορυκτά από τα Ουράλια Όρη χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάφορων αντικειμένων από κοσμήματα μέχρι σκάκια και τραπέζια με ένθετες εμφανίσεις.

ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Αυτά τα ακατέργαστα ξυλόγλυπτα παιχνίδια συχνά έχουν κινούμενα μέρη. Αποκαλούνται παιχνίδια μπογκορόντσκιε και είναι χαριτωμένα δώρα.

ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΚΟΥΤΑΛΙΑ
από λακαρισμένο πεπιεσμένο χαρτί σε έντονα χρώματα κατασκευάζονται στη Χοχλομά. Να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι ανθεκτικά στα καυτά υγρά.