Εντυπωσιακά τοπία, γραφικές πόλεις και απέραντα δάση είναι συνυφασμένα με την μεγάλη υπερσιβηρική διαδρομή. Για τους ψαγμένους ταξιδιώτες, εκτός των άλλων, αυτό το ρομαντικό ταξίδι προσφέρει και αξέχαστες γαστριμαργικές εμπειρίες.
Περμ: H διακριτική γοητεία των ποσικουντσίκι
Τι είναι άραγε τα ποσικούντσικι, θα ρωτήσει κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Περμ (1154 χιλιόμετρα από τη Μόσχα). Πρόκειται για νοστιμότατα σνακς που τα βρίσκετε σχεδόν παντού στην Περιφέρεια του Περμ, αλλά και στα βορειοδυτικά της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ. Οπουδήποτε αλλού είναι σχεδόν άγνωστα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο των Ουραλίων: μικρά τηγανητά ψωμάκια με γέμιση καρυκευμένου κιμά και κρεμμύδι, μια μικρότερη έκδοση του «τσεμπουρεκί» (τηγανητές πίτες γεμιστές με κρέας). Οι γνώστες της ιταλικής κουζίνας θα δουν μια εκπληκτική ομοιότητα με τα "panzerottini" (παρόμοια με μια κλειστή πίτσα), και τα μικρά "Calzoni" με ντομάτα και μοτσαρέλα ή γέμιση κρέατος, που κάνουν στην Απουλία και τρώγονται στο χέρι. Στο Περμ θα βρείτε πολλά μέρη όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ποσικουντσίκι, αλλά τα πιο νόστιμα θα τα βρείτε στο «Postoyaly Dvor» ένα μικρό εστιατόριο στο γραφικό χωριό Κοχλόβκα (45 χιλιόμετρα βόρεια του Περμ). Είναι το ιδανικό μέρος για να τσιμπήσετε κάτι, μετά την επίσκεψη στο κοντινό υπαίθριο Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Εθνογραφίας.
Χορτοφαγία σε Αικατερινμπούργκ και Ιρκούτσκ
Η Ρωσία δεν είναι εύκολη χώρα για χορτοφάγους, όμως, τα πράγματα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Αν επισκεφθείτε την Αικατερινμπούργκ, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής των Ουραλίων (1.417 χιλιόμετρα από τη Μόσχα), και κάνετε μια βόλτα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Βαϊνέρα , μην παραλείψετε να καθίσετε στο Rada, ένα άνετο καφέ για χορτοφάγους στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου "Krasny Leopard". Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικά πιάτα από όλο τον κόσμο (από τα γεωργιανά λόμπιο μέχρι τα φαλάφελ της Μέσης Ανατολής) και μια εξαιρετική επιλογή από δημοφιλή χορτοφαγικά όπως (πλοβ, μπίγκος, και λαζάνια) και γλυκά.
Το Ιρκούτσκ, το επονομαζόμενο και «Παρίσι της Σιβηρίας» (4.202 χιλιόμετρα από τη Μόσχα), με τις θαυμάσιες μπαρόκ εκκλησίες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική είναι ο κυριότερος προορισμός για όλους τους ταξιδιώτες της υπερσιβηρικής διαδρομής. Για στιγμές ξεκούρασης, θα βρείτε μια άνετη γωνιά στο χορτοφαγικό καφέ Govinda του κέντρου , το οποίο μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι το πρώτο του είδους του στην πόλη. Παρότι το Govinda είναι μικρό και ο κατάλογος των πιάτων δεν είναι πολύ μεγάλος, έχει μια εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε νόστιμα χορτοφαγικά γκούλας ή τα γλυκά του, που είναι απολαυστικά αλλά και χάρμα οφθαλμών.
Ποζί: Η γεύση της στέπας στη Βαϊκάλη
Μόλις φτάσετε στη Λίμνη Βαϊκάλη, θα συναντήσετε παντού τα λεγόμενα ποζί (pozy), που είναι επίσης γνωστά ως "buuza" (στο Μπουριάτ ) ή "buuz" ( στη Μογγολία). Είναι ζυμαρικά με κρέας στον ατμό και συνιστούν το πιο γνωστό παραδοσιακό πιάτο της μπουριάτικης και της μογγολικής κουζίνας. Στην Μπουριατία γίνονται ακόμη και φεστιβάλ ποζί.
Τα ποζί είναι παρόμοια με τα κινεζικά ζυμαρικά (Bao-dzi), ενώ η εμφάνισή τους θυμίζει το γεωργιανό «χινκάλι» και το «μάντι» των Τατάρων και της Κεντρικής Ασίας. Είναι αλμυρά κεφτεδάκια από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά καρυκευμένο με βότανα και σκόρδο ή κρεμμύδι, τυλιγμένα σε ζύμη με ένα άνοιγμα στην κορυφή. Όπως και τα χινκάλι, τρώγονται στο χέρι, ρουφώντας τη σάλτσα, μετά την πρώτη μπουκιά. Αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει διαμονή στο Χουζίρ, το μεγαλύτερο χωριό στο νησί Ολχόν (4.335 χιλιόμετρα από τη Μόσχα), τότε να επισκεφτείτε το καφενείο Yurta που βρίσκεται στην οδό Πούσκινα. Είναι ένα πολύ μικρό καφέ που βρίσκεται σε μια ξύλινη καλύβα. Μην σας ξεγελάσει η απλότητα των εξωτερικών χώρων. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μέρη της πόλης και τα ποζί που σερβίρει είναι νοστιμότατα.
Εάν αισθάνεστε υπνηλία μετά τα πολλά πόζι που φάγατε, διασχίστε το δρόμο και περάστε απέναντι στο ξύλινο σπίτι που έχει ζωγραφισμένο έναν γενειοφόρο άντρα στον τοίχο. Καλώς ήλθατε στο Art-Café του Khuzhir, όπου θα απολαύσετε τον καλύτερο καπουτσίνο ανατολικά των Ουραλίων. Πιείτε τον καφέ σας στην βεράντα στον επάνω όροφο και απολαύσετε το απαλό αεράκι με γλυκιά μουσική.
Χιτσινί: ανακαλύπτοντας την κουζίνα Καρατσάι στο Βλαδιβοστόκ
Στο Βλαδιβοστόκ, είτε βρίσκεστε στην αρχή ή είτε στο τέλος του ρομαντικού υπερσιβηρικού ταξιδιού σας (6.416 χιλιόμετρο από τη Μόσχα), ένας καλός τρόπος για να πείτε αντίο στις ρωσικές πύλες του ειρηνικού ωκεανού είναι να επισκεφθείτε τον Φάρο Τοκαρέφσκι , που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου του Μεγάλου Πέτρου. Στο δρόμο σας μπορείτε να σταματήσετε στο Goryanka, ένα εστιατόριο που ειδικεύεται στην κουζίνα Καρατσάι, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η γεωργιανή ή η αρμενική, (διαθέτει ς τα ίδια σασλίκ σουβλάκια και τις πικάντικες σούπες κρέατος), αλλά έχει το δικό της αριστούργημα: τα χουτσινί , μεγάλες στρογγυλές πίτες παρόμοιες με τα γεωργιανό χατσαπούρι. Η βάση της εξαιρετικής γέμισης είναι κρέας και βότανα ή πατάτες και τυρί. Όλα τα είδη των χουτσινί εδώ είναι υπέροχα, αξίζει όμως να δοκιμάσετε τις απλές κρεατόσουπες ή τις σούπες λαχανικών. Συνήθως έχει κόσμο, αλλά η ζωντανή ατμόσφαιρα στην καλοκαιρινή ταράτσα του, θα σας ανταμείψει για την αναμονή.