ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

ΡΤΒΕΛΙ.....Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το Ρτβέλι είναι ένα από τα πιο φημισμένα και αναμφισβήτητα ... νόστιμα έθιμα στην Γεωργία. Πρόκειται για μια αρχαία γιορτή συγκομιδής σταφυλιών, μια πολύχρωμη και σημαντική εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες από άλλες χώρες.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι η Γεωργιανή γιορτή συγκομιδής είναι αφιερωμένη στα σταφύλια. Η Γεωργία θεωρείται η γενέτειρα της αμπελοκαλλιέργειας. Στο έδαφός της έχουν ανακαλυφθεί φύλλα σταφυλιών από παλαιότερες γεωλογικές εποχές. Και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αγγεία κρασιού, πέτρινα πιεστήρια και άλλο εξοπλισμό οινοποιών ηλικίας άνω των 12.000 ετών! Η αρχαία μέθοδος παραγωγής κρασιού εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα στη Γεωργία. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι τα σταφύλια τοποθετούνται στα πιθάρια (Κβέβρι). Θάβονται στο έδαφος και αφήνονται εκεί για αρκετούς μήνες μέχρι τα σταφύλια να φτάσουν στον "σωστό" βαθμό ωριμότητας.

Η χρονική στιγμή του Ρτβέλι εξαρτάται από την ημερομηνία συγκομιδής σε συγκεκριμένες περιοχές της Γεωργίας. Στην ανατολική Γεωργία, για παράδειγμα, το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη δυτική Γεωργία, πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου. Στο Καχέτι, ο τρύγος πραγματοποιείται λίγο πριν από τα πρώτα χιόνια. Η χρονική στιγμή του τρύγου εξαρτάται επίσης από τον τύπο και την διάρκεια του θέρους, οπότε η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το έτος.

Το κύριο στοιχείο του Ρτβέλι είναι η συγκομιδή. Παρόμοιες φθινοπωρινές γιορτές υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πολιτισμό όπου η γεωργία παίζει σημαντικό ρόλο. Το Ρτβέλι όμως έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυτό το καθιστά όχι απλώς παράδοση, αλλά αφορμή για χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Γεωργία για να συμμετάσχουν σε αυτή την όμορφη γιορτή. Σύμφωνα με την παράδοση ολόκληρη η οικογένεια των αμπελουργών, συμπεριλαμβανομένων των νέων που ζουν και εργάζονται σε πόλεις και κωμοπόλεις και όχι στην ύπαιθρο, συγκεντρώνονται για τον τρύγο.

Η καλλιέργεια των σταφυλιών και η παραγωγή του κρασιού εδώ είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη. Όχι άδικα λέγεται ότι πάνω από τον αμπελώνα πρέπει να ιδρώσεις, ώστε η συγκομιδή να είναι πραγματικά άξια. Τα σταφύλια συλλέγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο χυμός μεταφέρεται σε τεράστιες κεραμικές στάμνες που θάβονται στο έδαφος - ονομάζονται Κβέβρι (kvevri)- και αφήνεται να ζυμωθεί. Ο τρύγος διαρκεί μερικές ημέρες και κάθε βράδυ τελειώνει με μια γιορτή με λαϊκά τραγούδια και χορούς.

Από τα σταφύλια που συγκομίζονται κατά τη διάρκεια του τρύγου δεν παράγεται μόνο κρασί. Ο πολτός των σταφυλιών χρησιμοποιείται για την παρασκευή Τσάτσα (chacha). Ο χυμός χρησιμοποιείται για την παρασκευή Πελαμούσι (pelamushi)και Τσουρτσχέλα (churchkhela), παραδοσιακά γεωργιανά γλυκά.