ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

O Ρώσος Άγιος Βασίλης: Ded Moroz

Η κυριολεκτική μετάφραση του Ded Moroz είναι «ο παγωμένος παππούς». Ο Ded Moroz, με τη πλούσια λευκή γενειάδα, φέρνει δώρα στα παιδιά τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και συνοδεύεται από την εγγονή και βοηθό του, την Snegurochka.

H παραδοσιακή στολή του Ded Moroz αποτελείται από ένα μακρύ παλτό (γαλάζιο, άσπρο ή κόκκινο), το οποίο φτάνει μέχρι τις φτέρνες. Η εγγονή του φοράει γαλαζο-ασημένια στολή, ένα γούνινο καπέλο και ένα στεφάνι που μοιάζει με νιφάδα χιονιού. Η Snegurochka είναι μια πρωτοτυπία  των Ρώσων, καθώς κανένας αντίστοιχος χαρακτήρας σε καμία άλλη χώρα δεν συνοδεύεται από κάποιο γυναικείο πρόσωπο. Ο Ded Moroz μένει στο Veliky Ustyug, μια πόλη στο Ρώσικο Βορρά. Ενδεικτικά, το έτος 2010, ο Ded Μοroz, είχε λάβει στην κατοικία του πάνω από δύο εκατομμύρια γράμματα, προερχόμενα από κάθε γωνία της Ρωσίας, αλλά και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας πόσο έχει εντρυφήσει η συμβολική αυτή φιγούρα στη Ρώσικη κουλτούρα. Φήμες λένε πως κανένα από αυτά τα γράμματα δεν έχει μείνει ποτέ αναπάντητο.

Η ιστορία του Ded Moroz ξεκινά από πολύ παλιά, πριν ακόμη από τον Χριστιανισμό. Αρχικά περιγραφόταν ως ο γιος των σλαβικών παγανιστών θεών και δοξαζόταν ως ο μάγος του χειμώνα που έλεγχε τις καιρικές συνθήκες, μεταξύ άλλων την παγωνιά. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και με επιρροές από τα λογοτεχνικά έργα της εποχής, η φιγούρα του μεταβλήθηκε και μετατράπηκε σε δημοφιλή χαρακτήρα. Μετά τη Ρώσικη επανάσταση, ο εορτασμός των Χριστουγέννων είχε αποθαρρυνθεί καθώς θεωρείτο πολυτέλεια της μπουρζουαζίας και θρησκευτική τελετουργία σε μια Σοβιετική Ένωση που είχε βυθιστεί σε αντι-θρησκευτικό κλίμα. Επομένως, και ο Ded Moroz είχε αναχθεί σε ένα θρησκευτικό σύμβολο συμμαχίας με τον ιερέα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των Σοβιετικών χρόνων ο Ded Moroz άλλαξε πάλι μορφή και έγινε σύμβολο της Πρωτοχρονιάς χάνοντας τον «θρησκευτικό του χαρακτήρα». Τώρα, η φιγούρα αυτή είναι τόσο διάσημη που είχε προταθεί και ως σύμβολο των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων που είχαν γίνει στο Sochi.

 Οι άνθρωποι που υποδύονται το διάσημο δίδυμο, τον Ded Moroz και την Snegurochka, κάνουν βόλτες στις πόλεις, και εμφανίζονται σε παιδικά πάρτυ ή σε παιδικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Εκεί δημιουργούν μια γιορτινή ατμόσφαιρα, μοιράζουν δώρα και προστατεύουν τα παιδιά από τη ρώσικη εκδοχή της κακής μάγισσας, την Baba Yaga, που λένε ότι θέλουν να κλέψει τα δώρα των παιδιών.

Εάν ο Santa Klaus, ταξιδεύει με ένα έλκηθρο που υποβοηθείται από ταράνδους, o Ded Moroz πετά σε μία τρόικα με ταχύτατα άλογα. Είναι ο παγωμένος παππούς, αλλά έχει ζεστασιά στην καρδιά, την οποία χαρίζει κάθε χρόνο σε μικρούς και μεγάλους.