ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ (+30) 2310 244 977

Μόσχα - κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα!

Η Μόσχα είναι μία μεγαλούπολη 12 εκατομμυρίων κατοίκων, εντυπωσιακή και γεμάτη αντιθέσεις που αποτυπώνουν την πορεία της στην εξέλιξη της Ιστορίας.

Οι εναλλαγές αρχιτεκτονικών στυλ είναι εμφανείς, με τις πολλές εκκλησίες με τους χαρακτηριστικούς τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού να συμβιώνουν αρμονικά με τις νεοκλασικές κατασκευές και με τα πανύψηλα κτίρια που υψώνονται επιβλητικά στις πλατείες και τις λεωφόρους της σοβιετικής εποχής.

Λίγη ιστορία

Η Μόσχα είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, παραποτάμου του Βόλγα. Η ίδρυσή της ανάγεται στο 1147 όταν ο πρίγκιπας Γιούρι Ντολγκορούκι έχτισε το πρώτο (ξύλινο) τείχος, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Κρεμλίνο. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Τάταρους, αλλά μετά την ανεξαρτησία της επί Ιβάν του 3ου απέκτησε μεγάλη ισχύ και διατέλεσε για πολλά χρόνια πρωτεύουσα της Ρωσίας και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις μέρες μας, η Μόσχα “ζει” μια πραγματική αναγέννηση, καθώς είναι μία σύγχρονη, ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία επικρατεί ο δυτικός τρόπος ζωής.

Κρεμλίνο – Κόκκινη Πλατεία

Το Κρεμλίνο - ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα στον κόσμο-, η Κόκκινη Πλατεία και η γύρω περιοχή μαγνητίζουν τον επισκέπτη και είναι τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου καταλαμβάνουν μία τεράστια τριγωνική επιφάνεια γεμάτη με εντυπωσιακά κτίσματα, φανταστικούς πύργους, πλήθος εκκλησιών και ανακτορικών κτιρίων. Τα μνημεία είναι πραγματικά πάρα πολλά και έχουν χτιστεί σταδιακά, από το 15ο ως τον 20ο αι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού και του Αρχαγγέλου, το Μεγάλο Παλάτι, τον Πύργο του Σωτήρος, τον Αυτοκρατορικό Πύργο, το Καμπαναριό του Ιβάν του Μέγα και την Κρατική Αίθουσα των Όπλων. Δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου βρίσκεται η Κόκκινη Πλατεία, μία από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στη βόρεια άκρη της δεσπόζει ο ναός του Αγίου Βασιλείου, το χαρακτηριστικότερο σύμβολο της Μόσχας. Στην απέναντι πλευρά, δίπλα στα κόκκινα τείχη, υπάρχει το Μαυσωλείο του Λένιν, όπου φυλάσσεται η σωρός του - οι σοβιετικές αρχές μουμιοποίησαν το σώμα του πολιτικού ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, ως σύμβολο της σοβιετικής εποχής και της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αξίζει να το επισκεφτείτε και είναι το σημείο που μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα στη Μόσχα - ένα μεγάλο μαύρο κουτί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας.

 

Ο ναός του Ιησού του Σωτήρος

Είναι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους στον πλανήτη. Το μέγεθός του είναι επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον 1ο το 1812, ως αφιέρωμα στη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα, αλλά λόγω των απαιτήσεων της κατασκευής ολοκληρώθηκε σε περισσότερο από 50 χρόνια. Εξωτερικά οι τοίχοι του καλύπτονται από μάρμαρο και οι 12 είσοδοι διακοσμούνται με υπέροχα αγάλματα αγίων. Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους. Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.

Η οδός Αρμπάτ

Πρόκειται για από τις παλαιότερες περιοχές της Μόσχας. Εδώ, “μεταφέρεστε” στη Μόσχα του 17ου και του 18ου αι., καθώς η περιοχή είναι γεμάτη νεοκλασικά κτίρια της εποχής. Ακριβώς δίπλα, για τους λάτρεις του δυτικού πολιτισμού εκτείνεται ο καθρέφτης της νέας εποχής, η νέα οδός Αρμπάτ με σύγχρονα καταστήματα, γεμάτη φώτα και επιγραφές νέον.

Μοναστήρι Νοβοντέβιτσι

Ένα από τα ωραιότερα και αρμονικότερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα της Μόσχας. Ιδρύθηκε από τον Βασίλειο ΙΙΙ το 1524 προς τιμή της επιστροφής στη Ρωσική επικράτεια των εδαφών της πόλης Σμολένσκ. Για τέσσερις αιώνες υπήρξε το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, με αποκορύφωμα τη διαμάχη για την εξουσία ανάμεσα στον Μέγα Πέτρο και την αδελφή του Σοφία. Όταν αυτή, το 1704, έχασε τη μάχη υποχρεώθηκε να ντυθεί το μοναχικό σχήμα και να μονάσει σ’ αυτή τη μονή, στην οποία και έζησε μέχρι το θάνατό της. Η μονή φημίζεται για τα υπέροχα κτίρια που περιλαμβάνει, ενώ είναι γνωστή και για το νεκροταφείο της, στο οποίο αναπαύονται πολλοί διάσημοι Ρώσοι (μεταξύ άλλων οι συγγραφείς Τσέχοφ, Γκόγκολ και Μπουλγκάκοφ).

Λίμνη Patriarshy Prudy

Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Mayakovsky και την κεντρική λεωφόρο Tverskaya Ulitsa και αποτελεί τον καλύτερο “οδηγό” για τη σταλινική Ρωσία και το σουρεαλισμό που, κατά κάποιο τρόπο, εξακολουθεί να διαποτίζει τη Ρωσία. Πρόκειται για μια λίμνη σε τετράγωνο σχήμα που περιβάλλεται από κτίρια της εποχής του Στάλιν. Εδώ βρίσκεται και το κίτρινο, νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο Pavilion, μεταξύ των καλύτερων της πόλης.

Μουσείο Πούσκιν

Το μουσείο στεγάζει μια από τις σημαντικότερες εικαστικές συλλογές στη Ρωσία, η οποία συμπεριλαμβάνει έργα τέχνης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η επίσημη τελετή θεμελίωσης του μουσείου έγινε στις 17 Αυγούστου 1898. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών του Πανεπιστημίου της Μόσχας με επικεφαλής τον Ι. Β. Τσβετάεφ και εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουλίου 1912. Σήμερα, το μουσείο αριθμεί περισσότερα από 560.000 εκθέματα (έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, σχέδια, έργα διακοσμητικής τέχνης, αρχαιολογικά εκθέματα και νομίσματα, καλλιτεχνικές φωτογραφίες). Το κτίριο εξωτερικά αποτελεί αντίγραφο του Ερεχθείου.

Πινακοθήκη Τρετιακόβσκαγια

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης της Μόσχας που θεωρείται από πολλούς ως ο θεματοφύλακας των ρωσικών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Η ιστορία της ξεκινά από το 1856 όταν ο μοσχοβίτης έμπορος Πάβελ Μιχαϊλοβιτς Τετιακόφ αρχίζει το μακρόπνοο έργο της συλλογής έργων διαφόρων Ρώσων καλλιτεχνών της εποχής του, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός μουσείου εθνικής τέχνης. Το κτίριο που στεγάζει την πινακοθήκη οικοδομήθηκε μεταξύ 1902 και 1904 και η αρχιτεκτονική του προκαλεί το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη καθώς η πρόσοψη του κτιρίου σχεδιάστηκε από το διάσημο ζωγράφο Βίκτορ Βασνέτσοφ και παραπέμπει σε ένα ιδιαίτερο στιλ ρωσικού παραμυθιού. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 εκθέματα.

Το μετρό

Είναι το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση στον κόσμο, είναι πραγματικό αριστούργημα, ένα μεγάλο μουσείο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1932 και με τη συμβολή διάσημων Ρώσων καλλιτεχνών κάθε σταθμός είναι διακοσμημένος μοναδικά. Επιπλέον, εντυπωσιάζει τόσο για τη δομή του, ακτινικές γραμμές που ενώνονται με μια κυκλική περιφέρεια, όσο και για το πλήθος των επιβατών που εξυπηρετεί.

Αναψυχής περιήγηση

Ξέρετε ότι...

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον ‘‘Ξεναγό Θεσσαλονίκης’’ - Τεύχος Χειμώνας - Δεκέμβριος 2013